İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri

İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri

AB Kudüs temsilciliği, İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutuklulara yönelik "idari tutukluluk" uygulamasını kınadı

KUDÜS (AA) - Avrupa Birliğinin (AB) Kudüs temsilciliği, İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutuklulara yönelik "idari tutukluluk" uygulamasını kınadı.

Birliğin Kudüs temsilciliğinden yapılan açıklamada, İsrail yönetiminin, Filistinlilere yönelik "herhangi bir resmi suçlama olmaksızın" yoğun bir şekilde idari tutukluluk uyguladığına işaret edilerek, bu durumdan endişe duyulduğu belirtildi.

İsrail'in idari tutukluluk uygulamasını protesto etmek için 25 Eylül'den bu yana açlık grevini sürdüren Filistinli Enes Şedid ve Ahmed Ebu Fara'nın sağlık durumundan da endişe edildiği kaydedilen açıklamada, "İsrail cezaevlerinde 3'ü çocuk 700'den fazla Filistinli idari tutuklu bulunuyor. Son 18 ayda idari tutukluların sayısı katlandı." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, İsrail'e tutuklulara yönelik uluslararası yükümlülüklere saygı göstermesi, kendilerini tutukluluk nedenleri hakkında bilgilendirmesi ve adil yargılanmanın sağlanması çağrısında bulunuldu.

İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Filistin makamlarının verilerine göre, İsrail hapishanelerinde yaklaşık 7 bin Filistinli bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler