İsrail Parlamentosu Knesset'te yemin töreni

İsrail Parlamentosu Knesset'te yemin töreni

Yaklaşık iki hafta önce yapılan seçimlerin ardından yeni parlamentonun üyeleri yemin ederek görevlerine başladı- İsrail Başbakanı Netanyahu:- "Varılacak bir nükleer anlaşma bizim hesaplamalarımıza göre, İran’ın nükleer bombaya ulaşma süresini bir yıldan d

KUDÜS (AA) - İsrail'de yaklaşık iki hafta önce yapılan seçimlerin ardından yeni parlamentonun üyeleri yemin ederek görevlerine başladı.

Knesset'in yeni seçilen 120 üyesinin yemininin ardından atılacak bir sonraki adım ise hükümeti kurmak. Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Likud Partisi lideri ve Başbakan Binyamin Netanyahu, koalisyon hükümeti kurmaya çalışıyor.

Knesset’tin açılış töreninde konuşan Netanyahu, İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılacak bir anlaşmanın, "Tahran’ın nükleer bomba elde etmesine" yol açacağını öne sürdü. Netanyahu, "Varılacak bir nükleer anlaşma bizim hesaplamalarımıza göre, İran’ın nükleer bombaya ulaşma süresini bir yıldan daha aza indirecek” dedi.

"İsrail’in güvenliği ve geleceği için en büyük tehlikenin, İran’ın nükleer bomba elde etme çabaları" olduğunu savunan Netanyahu, "İsrail’in güvenliğini sağlamak için gereken her şeyi yapacaklarını" söyledi. 

- "Tüm İsrail halkı için karar alacaksınız"

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ise koalisyon müzakerelerinin bir an önce neticelendirilmesi çağrısında bulundu.

Rivlin, "Son birkaç aydır devam eden felç olma durumundan halk zarar görüyor ve durumu yeniden işler hale döndürmeliyiz. Geçen her günün, İsrail halkı üzerinde bir maliyeti var” diye konuştu.

Son seçimler de İsrail demokrasisinin bir kez daha "sağlam ve öngörülemez" olduğunu ispat ettiğini savunan Rivlin, "Burada (parlamento) aldığınız kararlar, Yahudi demokratik devletinin halkı olarak bizim özgürlüğümüzün hayata geçirilmesidir” ifadesini kullandı.

Rivlin, yeni dönem milletvekillerine, "sadece kendilerini seçenler için değil, tüm İsrail halkı için karar alacaklarını" hatırlattı. 

İsrail'de 17 Mart'ta gerçekleştirilen erken genel seçimlerde Başbakan Netanyahu'nun liderliğini yaptığı Likud Partisi en fazla oyu almıştı. Likud'un 30 koltuk kazandığı seçimde, İşçi Partisi lideri İzak Herzog ve Hatnuah Partisi lideri Tzipi Livni'nin eş başkanlığındaki merkez solu oluşturan "Siyonist Birlik" 24, Birleşik Arap Listesi ise 13 koltuk elde etti.

Hükümeti kurmak için 120 sandalyeli İsrail Meclisi Knesset'te 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Sandıktan çıkan sonuçlara göre, hiçbir parti tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu yakalayamadığı için yeni hükümetin de koalisyondan oluşması gerekiyor.

Geçtiğimiz hafta parti temsilcileri ile istişarelerde bulunan Cumhurbaşkanı Rivlin, hükümeti kurma görevini Netanyahu’ya vermişti.

İsrail kanunlarına göre, hükümet kurmakla görevlendirilen kişinin 42 gün içerisinde koalisyon arayışını neticelendirmesi gerekiyor. Netanyahu'nun hükümet kurma görevinde başarısız olması durumunda ise cumhurbaşkanı görevi başka bir milletvekiline tevdi edecek. Bu kişiye ise koalisyon için 28 gün tanınıyor. İkinci milletvekilinin de başarısız olması halinde meclis salt çoğunluğu, üçüncü bir adayı cumhurbaşkanına önerebiliyor. Bu aşamada başarı sağlanamazsa 90 gün içerisinde seçimlere gidilmesi gerekiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :