İsrail hapishanelerindeki Filistinliler

İsrail hapishanelerindeki Filistinliler

İsrail'in idari tutukluluk kararını protesto için açlık grevindeki Filistinli Kayid'in serbest bırakılması için dünden bu yana 35 Filistinli tutuklu açlık grevine başladı

RAMALLAH (AA) - İsrail'in idari tutukluluk kararını başlattığı açlık greviyle protesto eden Filistinli Bilal Kayid'in serbest bırakılması için dünden bu yana 35 Filistinli tutuklunun açlık grevine başladığı bildirildi.

İdari tutukluluk kararını protesto için Bire kentindeki Kızılhaç binası önünde düzenlenen gösteriye katılan Filistin Esir İşleri Yüksek Kurulu Başkanı İsa Karaki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hapishanelerdeki açlık grevi eylemlerinin tırmandığını ifade etti.

Karaki, "İsrail'in idari tutukluluk kararını protesto etmek için açlık grevinde bulunan Filistinli tutuklu Kayid'in serbest bırakılması çağrısıyla bugün En-Nakab (Negev) Cezaevi'nde 10, dün Raymond Cezaevi'nde 10 ve Ofer Cezaevi'nde ise 15 kişi açlık grevine başladı." dedi.

Filistinli tutukluların Kayid'in serbest bırakılması ve keyfi idari tutuklamaların sonlandırılması için çeşitli protesto eylemleri yaptığını söyleyen Karaki, Kayid'in serbest bırakılması ve idari tutukluluğun sona ermesi için siyasi kanallar aracılığıyla uluslararası kurumlara müracaat edildiğine dikkati çekti.

Kızılhaç binası önünde idari tutukluluğa karşı düzenlenen eylemde, bazı insan hakları kurumları, Kayid'e destek için Batı Şeria ve Gazze'de de eylemlerin düzenleneceği açıklandı.

İsrail mahkemesi Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) mensubu Kayid'in 15 yıl süren mahkumiyetinin sona ermesinin ardından durumunun idari tutukluluğa çevrilmesine karar vermişti. Söz konusu karar üzerine 34 gün önce açlık grevine başlayan ve yaklaşık 30 kilo kaybeden Kayid'in sağlık durumdan endişe ediliyor.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonulabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında dahi bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler