İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinliler

İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinliler

Gazze'de düzenlenen gösteride İsrail hapishanelerinde açlık grevini yapan Filistinli tutuklular Ebu Leyl ve Kıyk'ın serbest bırakılması istendi

GAZZE (AA) - İsrail hapishanelerinde günlerdir açlık grevini sürdüren Filistinli tutuklular Cemal Ebu Leyl ve gazeteci Muhammed el-Kıyk'a destek amacıyla Gazze'de gösteri düzenlendi.

İslami Cihad Hareketi'nin düzenlediği gösteriye katılan Filistinliler, İsrail'in "idari tutukluluk" kararına protesto olarak 24 gündür açlık grevi yapan Kıyk ile 14 gündür grevini sürdüren Ebu Leyl'in serbest bırakılmasını istedi.

İslami Cihad yöneticilerinden Ahmed el-Mudellel, gösteride yaptığı konuşmada, "Açlık grevi mücadelesinin büyük bir desteğe ihtiyacı olduğu için burada toplandık. Filistinlilere yönelik idari tutukluluk, tıbbi ihmal ve tecrit siyaseti artık kırılmalıdır." dedi.

Tutukluların kendilerini savunmak için avukat tutamadıklarına, adilce yargılanmadıklarına ve dosyalarının gizlendiğine dikkati çeken Mudellel, uluslararası topluma, Filistinli tutuklulara yönelik ihlallere son verilmesi için İsrail'e baskı yapması çağrısında bulundu.

Mudellel, "Filistin direniş grupları, Filistinli esirleri unutmayacak, esirler özgürlüğüne kavuşana değin İsrail ile mücadelesini sürdürecektir." ifadesini kullandı.

Muhcat el-Kudüs Kurumu Sözcüsü Ahmed Harazullah da İsrail hapishanelerindeki idari tutuklu sayısının 700'e ulaştığını belirterek, İsrail'in izlediği bu keyfi uygulamaya karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Filistinli gazeteci Kıyk, 21 Kasım 2015'te İsrail askerleri tarafından gözaltına alınmış, bir ay sonra hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı çıkarılmıştı.

İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto amacıyla 94 günlük açlık grevinin ardından mayıs ayında serbest bırakılan ancak 16 Ocak'ta tekrar gözaltına alınan Muhammed el-Kıyk, 6 Şubat'ta yeniden açlık grevine başlamıştı.

İsrail, "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler