İsrail Başbakanı Netanyahu Kazakistan'da

İsrail Başbakanı Netanyahu Kazakistan'da

Netanyahu:- "İki ülke halklarının yararı için Kazakistan'ın stratejik kalkınma programıyla İsrail'in sahip olduğu imkanları birleştirmeyi öneriyorum"- Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev:- "Kazakistan'daki Yahudi diasporasıyla İsrail'deki Kazaklar, halkl

ASTANA (AA) - Kazakistan'a resmi ziyaretten bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından kabul edildi.

Ak Orda Sarayı'nda resmi törenle karşılanan Netanyahu, Nazarbayev ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerden sonra yaptığı açıklamada, dünyada büyük değişikliklerin yaşandığına, bu değişimlerin özellikle teknoloji alanında büyük imkanlar sağladığına dikkati çekti.

Netanyahu, İsrail'in güvenlik ve teknoloji alanındaki başarılarına işaret ederek "İki ülke halklarının yararı için Kazakistan'ın stratejik kalkınma programıyla İsrail'in sahip olduğu imkanları birleştirmeyi öneriyorum." ifadesini kullandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev de Kazakistan'ın bağımsızlığının 25'inci yılında İsrail ile dostluk ilişkilerinin korunduğunu belirterek "Kazakistan'da yaşayan Yahudi diasporasıyla İsrail'deki Kazaklar, halklarımız arasındaki yapıcı ilişkilerin köprüsüdür." diye konuştu.

Sağlık alanında başarılara imza atan İsrail ile ilişkilerin geliştirilmesini istediklerini söyleyen Nazarbayev, Kazakistan'daki bazı klinikleri İsrail'e vermeye hazır olduklarını açıkladı.

Görüşmelerde Kazakistan ile İsrail arasında havacılık, endüstriyel araştırma ve yolsuzlukla mücadele alanlarında memorandumlar imzalandı, güncel konularda görüş alışverişinde bulunuldu.

- Kazakistan-İsrail İş Forumu

İsrail Başbakanı Netanyahu, kabulün ardından Kazak mevkidaşı Bahıtcan Sagintayev ile Kazakistan-İsrail İş Forumu'nun kapanış törenine katıldı.

Netanyahu, burada yaptığı konuşmada, "Gelecekte ortağımız olarak siz de bizim gibi başarıya ulaşacaksınız. Kazakistan'ın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Çünkü 20 yıl önce Kazakistan farklı bir ülkeydi. Şimdi bu ülkenin potansiyelini görüyoruz. Kazakistan bir Müslüman, İsrail de bir Yahudi ülkesidir. Ülkelerimizin dinleri farklı ancak güçlü dostluk ilişkileri, bölge ve dünya için iyi bir örnek oluşturmalı. Bu, Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in istikrarlı siyaseti sayesinde hayata geçmiştir." dedi.

Kazakistan Başbakanı Sagintayev de İsrail'in Ortadoğu'da önemli ortaklarından biri olduğunu vurgulayarak "Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bir milyondan fazla vatandaş İsrail'e göç etti. Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler güven ve dostluk temeline dayanıyor." diye konuştu.

Sagintayev, Kazakistan ile İsrail arasındaki aktarmasız uçak seferlerinin yakın gelecekte başlayacağını da ifade ederek 2017'de Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) üye ülkelerin yanı sıra İsrail ile vizelerin kaldırılacağını hatırlattı. Kazakistan Başbakanı, İsrail'in de Kazakistan vatandaşlarına vize muafiyeti uygulamasını arzu ettiklerini sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler