İsrail askerlerinin öldürdüğü Filistinlinin yargılanmasına tepkiler

İsrail askerlerinin öldürdüğü Filistinlinin yargılanmasına tepkiler

Filistin Gazeteciler Sendikası Başkanı Ebubekir:- "Hükümet ve emniyetin haberlerini boykot etme çağrısı yapıyorum. Sendika olarak da basın mensuplarına yönelik müdahale nedeniyle hükümete karşı şikayetimizi yargıya taşıyacağız"

RAMALLAH (AA) - Filistin Gazeteciler Sendikası'nın, dün Batı Şeria'nın Ramallah kentinde düzenlenen gösteride güvenlik güçlerinin basın mensuplarına müdahale etmesi nedeniyle Filistin hükümeti ve emniyetinin haberlerini boykot etme çağrısında bulunduğu bildirildi.

Filistin Gazeteciler Sendikası Başkanı Nasır Ebubekir, Ramallah kentindeki sendika merkezinde düzenlediği basın toplantısında, dün Filistin emniyet güçlerinin Ramallah'ta göstericilere müdahalesi sırasında bazı gazetecilerin de darp edildiğine işaret ederek, "Yaşananlar, Filistin halkı ve basınına acımasızca bir saldırıdır. Gazetecilere ve vatandaşlara saldıranların sorgulanması dışında bir şeyi kabul etmiyoruz." dedi.

Başbakan Rami el-Hamdallah'ın kendisini aradığını ve konuyla ilgili bir soruşturma heyetinin kurulacağı bilgisini verdiğini kaydeden Ebubekir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümet ve emniyetin haberlerini boykot etme çağrısı yapıyorum. Sendika olarak da basın mensuplarına yönelik müdahale nedeniyle hükümete karşı şikayetimizi yargıya taşıyacağız. Yaşananlar bireysel bir olay değildir. Yukarıdan gelen bir kararla ve Ramallah Emniyet Müdürünün katılımıyla gerçekleşmiştir."

- "Yasalar ihlal ediliyor"

Filistinli El-Hak İnsan Hakları Vakfı Müdürü Şevan Cebarin de Ramallah'taki barışçıl gösteriyi güç kullanarak dağıtan emniyet güçlerinin yasaları ihlal ettiğini savunarak, "Yasalar ihlal ediliyor. Cezaevlerinde işkence vakaları var. Serbest bırakılmaları yönünde mahkeme kararı olmasına rağmen uzun süre cezaevlerinde tutulanlar bulunuyor." diye konuştu.

İsrail askerlerinin, geçen hafta Ramallah kentine yaptığı baskında Basil el-Arac isimli 31 yaşındaki Filistinli vurularak öldürülmüştü.

Filistin emniyet güçleri de dün Ramallah Sulh Mahkemesi önünde toplanan Arac'ın yakınlarının ve arkadaşlarının da aralarında bulunduğu göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etmiş, yaklaşık 20 kişi gazdan etkilenmişti.

İsrail askerlerinin Ramallah kentine yaptığı baskında öldürdüğü Arac'ın ölümünden önce 5 arkadaşıyla "ruhsatsız silah taşımakla" suçlandığı davanın duruşması bugün yapılmış, ancak sanık hayatta olmadığı için dosyasının kapanmasına hükmedilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :