İspanya ve İngiltere arasındaki Cebelitarık krizi

İspanya ve İngiltere arasındaki Cebelitarık krizi

Birleşik Krallık'ın Madrid Büyükelçisi, İspanya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

MADRİD (AA) - Birleşik Krallık'ın deniz aşırı toprağı Cebelitarık yakınlarında, Cebelitarık polisi ile İspanyol polislerine ait botların karşı karşıya gelmesinin ardından Birleşik Krallık'ın Madrid Büyükelçisi, İspanya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Cebelitarık polis botunun cuma günü İspanyol polislerine ait bota iki kez çok yüksek hızda yaklaştığı ve çarpışmayı önlemek için son anda yön değiştirdiği belirtildi.

"Pervasızlık" olarak nitelenen olayda, polislerin hayatlarının tehlikeye atıldığı ifade edilen açıklamada, Dışişleri Bakanlığına çağrılan Birleşik Krallık Büyükelçisi Simon Manley'e bu konudaki "ciddi" şikayetin iletildiği duyuruldu.

- Cebelitarık sorunu

Üç asır boyunca İngiltere'nin egemenliğinde olan Cebelitarık'ta 30 bin kişi yaşıyor ve ekonomisi, off-shore bankacılığı, internet üzerinden bahis ve turizme dayanıyor. İspanya'nın güneyinde bulunan 6,7 kilometrekarelik kara parçasının kime ait olduğu İspanya ile İngiltere arasında tartışmaya ve kimi zaman da gerginliğe neden oluyor.

İspanya, 1713 Utrecht Barış Anlaşması ile Cebelitarık'ı İngiltere'ye vermişti. 1950'li yıllarda ise İspanyol General Francisco Franco, Cebelitarık'ın İspanya'nın egemenliğinde olduğunu savunmuş ve 13 yıl boyunca İspanya'nın Cebelitarık sınırını kapatmıştı. 1967 ve 2002 yıllarında yapılan iki referandumla Cebelitarık halkına "İngiliz egemenliğinde kalmak isteyip istemedikleri" sorulmuş ve çoğunluk İngiltere'yi tercih etmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :