İSMEK'ten Ramazan Pidesi Eğitimi

İSMEK'ten Ramazan Pidesi Eğitimi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (İSMEK) Fırıncılık ve Pastacılık Okulu'nda pide yapımı eğitimi veriliyor- Ücretsiz olarak 8 saat süren eğitimlerde katılımcılara pide yapımı öğretilirken, israfın önlenmesi konusunda da farklı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (İSMEK) Fırıncılık ve Pastacılık Okulu'nda ramazan pidesinin yapım süreçleri konusunda eğitim veriliyor.

Ücretsiz olarak 8 saat süren eğitimlerde katılımcılara pide yapımı ve pidenin nasıl israf etmeden tüketebileceği eğitimi veriliyor.

İSMEK Fırıncılık ve Pastacılık Okulu'nda ramazan pidesi yapımı eğitimi verilmeye başlandı. Ramazan boyunca okulda öğrencilere verilen eğitimlerde, tüketilemeyen ramazan pidelerinin nasıl değerlendirilebileceği de gösteriliyor.

AA muhabirine konuşan İSMEK Fırıncılık ve Pastacılık Okulu Yöneticisi Mehmet Ali Öztel, 3 senedir faaliyetine devam eden okulda, pide eğitimine bu sene başlandığını söyledi.

Öztel, şunları kaydetti:

"İSMEK ramazan ayında haftada bir gün yeni bir atölye eğitimi vermeye başladı. Vatandaşlara açık olan eğitimlerde, 8 saatte pide yapımı öğreniliyor. Pide, ramazan kültürümüzde olan bir ekmek. Bunun nasıl yapıldığının çoğu aşamasını bilmiyoruz. Kursiyelerimize de burada hem pide yapımı hem de bayat pideleri israf etmeden nasıl değerlendirilebileceği ile ilgili reçeteler paylaşılıyor. Pide eğitiminde şu an günlük geldikleri için 15-20 öğrencimiz var. Fırıncılık ve Pastacılık Okulumuza toplamda ise kesin kaydımız 950 kişi, 5 bin civarında da başvurumuz var."

Ramazanda vatandaşların pide alırken hijyenik şartlara dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Öztel, pidelerin fazla yanmamış olması gerektiğini söyledi. Öztel, herkesin pide yapabileceğine dikkati çekerek, pidenin yapım sürecini şöyle anlattı:

"Pidede kullanacağımız malzemeler; 1 kilo un, 15 gram tuz, 35 gram yaş maya, yaklaşık 750-800 gram su. Bu malzemeleri iyice yoğuruyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. Daha sonra hamuru 350-400 gramlık parçalara bölüyoruz. Kabardıktan sonra yumurta sarısıyla tırnağımızı atıyoruz. Çörek otu ve susamla üstünü süslüyoruz. Ev fırını olursa 180-190 derecede 25-30 dakika pişiriyoruz."

- Bayatlayan pidelerden neler yapılabilir?

İSMEK Fırıncılık ve Pastacılık Okulu yetkililerine göre bayatlayan, tüketilmeyen pideler israf edilmeden sahur ya da iftar sofralarının baş lezzetlerine dönüşebiliyor. Bayat pideler, ilk olarak iftar sofralarının açılışını üstlenen ve mideyi rahatlatan çorbalarda kullanılabiliyor. Pul biber, kekik, zeytinyağı ile sotelenen bayat pideler, çorbaların üzerinde kıtır lezzetler olarak değerlendiriliyor. Yumurtaya bulanan pideler, kızartılarak sahur sofralarında kullanılabilecekken yine sahurda hafif bir yiyecekler arayanlar için, üzerine az yağ sürüldükten sonra rende peynir ve şarküteri ürünleriyle çeşitlendirilip fırınlanarak pizza gibi tüketilebiliyor.

- Pideden tatlı yapımı

Bayatlayan pideler, ana yemeklerde de kullanılabiliyor. Küçük parçalara ayrıldıktan sonra fırınlanan pide, domates soslu kızarmış et yemeklerinin tabanında kullanılabiliyor. Ya da yemek yanında tüketilen pideler, bayatladıktan sonra bambaşka bir alanda da değerlendirip, tatlıların temel malzemesi olabiliyor. Hazırlanan şerbete batırılarak tatlandırılan bayat pideler, üzerilerine dökülen muhallebiyle bir tatlıya dönüşebiliyor.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :