“İslâm’ın zaferi uzayın fethedilmesiyle olacak”
Aydınlar Ocağı’nda yazar Mehmet Eminoğlu’nu anlatan Koyunoğlu Müzesi Müdürü Hasan Yaşar, “Eminoğlu Hocam, kesinlikle uzayın fethedileceğini, gezegenlere seyahat edildikten sonra asıl kâinatın harkülâde halleri ve Yaradan’ın mucizevî durumları o zaman orta
Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Salı Sohbetleri’nde, vefatının üçüncü yıldönümü münasebetiyle mütercim - yazar Mehmet Emin Eminoğlu ile 5. vefat yıldönümü dolayısıyla senarist ve gazeteci - yazar Ömer Lütfi Mete’nin hayatı, eserleri, makaleleri ve hatıralar eşliğinde anlatıldı.
Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Şehir Müze ve Kütüphanesi Müdürü Hasan Yaşar, 20’ye yakın kitabı bulunan ve 70’in üzerinde makalesi olan Mehmet Eminoğlu’nun kaleme aldığı kitaplarındaki önsözleri ile makalelerini bir kitap halinde neşredeceklerini söyledi. Mehmet Eminoğlu Hoca’yla beraber çalıştıklarını ve pek çok hatırası olduğunu ifade eden Hasan Yaşar, “Eminoğlu Hocam, bana kesinlikle uzayın fethedileceğini, gezegenlere seyahat edildikten sonra asıl kâinatın harkülâde halleri ve Yaradan’ın mucizevî durumları o zaman ortaya çıkacağını, o vakit İslâm’ın zaferinin ilân edileceğini söylerdi. Aya ulaşım mümkün olduğu zaman asıl sırların keşfolunacağını ve gezegenlere gidişin aydan mümkün olacağını söylerdi” dedi.
Kur’ân-ı Kerim’in yeniden ele alınmasını ve yorumlanmasını savunan Eminoğlu’nun “Her ilim dalı kendi sahasıyla ilgili Kur’an âyetlerini tefsir etmelidir. Her ilim dalına göre uzmanların kendi aralarında ilmî heyetler oluşturarak bunu çalışması lâzım. Hatta Diyanet’in İslâm Ansiklopedisi’ni nasıl hazırladığı gibi Kur’ân-ı Kerim’i de alanlarına göre tefsir ettirmesi gerektiğini söylerdi” diye konuştu.
“Osmanlı Vesikalarını Okumaya Giriş” adlı kitabın önsözünde Eminoğlu’nun “Osmanlı vesikalarını okuma arzusu baba ve ecdattan haber alma arzusudur. Dünü bilme hevesidir” diye yazdığını ve bu kitabın üniversitelerde “yardımcı kitap” olarak okutulduğunu belirten Yaşar, şunları ifade tti: “Hocam Eminoğlu Osmanlı vesikaları konusunda bir çığır açtı. Mekteplerde ve kurslarda okutulduğunu görünce elhamdülillah bu yolu biz açtık diye sevinir, memnuniyetini dile getirirdi.”
Eminoğlu Hoca’nın yazma eserleri “ilim ile amelin birleştiği yapraklar, el izleri, gayretin sessiz sedâları sarı, beyaz ve pembe yapraklara serilen siyah inciler” olarak gördüğünü dile getiren Yaşar, 5-6 yıl beraberce yazma eserleri tasnif ettiklerini ve pek çok hatıralar yaşadıklarını belirterek “Yazma eserlerin pek çoğunun son sayfasında “yazı kalıcıdır, ömür fânidir, kul isyankârdır, Allah da affedicidir” şeklinde güzel nükteler gördüklerini söyledi.
Gözyaşı Dergisi’nde 1987’de yayımlanan “Marifetûllah” adlı makalesinden “İslâmiyet gün boyu kendisinin bir tevhid dini olduğunu 5 kez ilân ediyor. Bunun için ezan okutuyor. Namaz kılmaya başlarken Allaûekber demek bir tesadüf eseri değildir. Bu kelime bir ikrar ve itiraftır. Bu ikrar tevhid inancının başlangıcıdır” şeklinde bir paragraf okuyan Yaşar, rahmetli Eminoğlu’nun kadının adının Kur’an’da bir sûre olduğunu ifade ettikten sonra onun iyi bir gözlemci olduğuna dikkat çekti. Yaşar konuşmasına, üçüncü vefat yıldönümünde Eminoğlu Hoca’ya yazdığı duygu yüklü mektubunu okuyarak ve 16 Kasım 2011’de kaybettiğimiz Mehmet Eminoğlu Hoca’nın ruhuna el-Fatiha” diyerek son verdi.
ÖMER LÜTFİ METE
İkinci konuşmacı eğitimci Osman Küçükmumcular da, 1950 Rize doğumlu olan Ömer Lütfi Mete’nin ilk, orta ve lise tahsilini Rize’de yaptığını, yüksek tahsilini İstanbul’da tamamladığını ve bir dönem Ülkü Ocakları Başkanlığı yaptığını söyledi. Gazeteciliğe 1080’den önce başladığını ve kendisini daha çok Türk Edebiyeti Dergisi’nin yazı işleri kadrosunda ve Tercümanda yazarlık yaptığı sırada tanıdığını belirten Osman Küçükmumcular, Çizme, Ekmek Teknesi, Deli Yürek, The İmam, Bizim Yunus, Kurtlar Vadisi Irak gibi tv. dizileri ile sinema filmlerinin senaryosunu da yazan Ömer Lütfi Mete’nin hayatını yazdığı kitap ve makalelerinden örnekler sunarak anlattı. Bu arada kendisiyle Derin Devlet üzerine yapılan uzunca bir mülâkatın da okunması gereken önemli bir röportaj olduğunu vurguladı. Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen anma toplantısına akademisyenler, yazarlar ve gazeteciler ile vatandaşlar katıldı.
