İskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumu tartışması

İskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumu tartışması

Birleşik Krallık Başbakanı May:- "İskoç Ulusal Partisi'nin bugün göstermiş olduğu dar bakış açısı çok üzücü. Bu, İskoçya'yı bölünme ve belirsizliklerle dolu bir yola sevk edecek"

LONDRA (AA) - Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May, ikinci bağımsızlık referandumu için yasal süreci başlatacağını açıklayan İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon'un ülkesini bölünme ve belirsizlikle dolu bir yola sevk ettiğini söyledi.

May, Sturgeon'un bugünkü açıklamalarıyla ilgili İngiliz basınına değerlendirmelerde bulundu.

May, "İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) bugün göstermiş olduğu dar bakış açısı çok üzücü. Bu, İskoçya'yı bölünme ve belirsizliklerle dolu bir yola sevk edecek." diye konuştu.

İskoç halkının çoğunluğunun ikinci bir bağımsızlık referandumunu istemediğini savunan May, bölgesel yönetimi, İskoçya'ya kamu hizmetlerini daha iyi vermeye odaklanmaya davet etti.

Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmaya (Brexit) yönelik müzakere sürecinde Birleşik Krallık'ın parçaları olan İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda yönetimleriyle yakın işbirliği içinde olacaklarını anlatan May, amaçlarının ülkenin bütününün çıkarına bir anlaşma sağlamak olduğunu kaydetti.

- Londra'nın onayı gerekli

İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı ve ayrılıkçı SNP'nin lideri Nicola Sturgeon, bugün Edinburgh'da düzenlediği basın toplantısında, İskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumunun yapılması için yasal süreci gelecek hafta bölgesel parlamentoda başlatacağını ilan etmişti. Sturgeon, referandum tarihi olarak da 2018 sonbaharı ile 2019 ilkbaharı arasını işaret etmişti.

Sturgeon, Brexit sürecinde İskoçya'nın kendi konumuyla ilgili olarak merkezi hükümete önerdiği alternatiflerin dikkate alınmadığını belirtmiş ve ülkesinin ikinci kez bağımsızlık referandumuna gitmesi halinde bunun sorumlusunun Londra'daki merkezi hükümet olacağı uyarısında bulunmuştu.

Referandumun yapılabilmesi için İskoç Parlamentosunun referandum kararının, Londra'daki merkezi hükümet tarafından da onaylanması gerekiyor.

Birleşik Krallık'ın referandum mekanizmasını düzenleyen yasaları İskoçya'ya kendi başına referandum yapma hakkı tanımıyor. Referandum için İskoçya ile Londra'daki merkezi hükümet arasında özel bir anlaşma imzalanması gerekiyor. 2014'te yapılan ilk bağımsızlık referandumu için 2012'de bu tür bir anlaşma imzalanmıştı.

- AB faktörü

Birleşik Krallık'tan ayrılmayı 2014'te referanduma götüren ancak bağımsızlık için yeterli çoğunluğu sağlayamayan İskoçya'da hükümet, Brexit oylamasının ardından ikinci bir bağımsızlık referandumunu gündeme almış ve yeni bir halk oylaması tasarısını tartışmaya açmıştı.

Ülkedeki ilk bağımsızlık referandumunda merkezi hükümetin, "Birleşik Krallık'tan ayrılmak AB'den de ayrılmak anlamına gelir" şeklindeki tehdidinin de etkisiyle halkın yüzde 55'i Birleşik Krallık'ta kalmaktan yana oy vermişti.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si Brexit'ten yana oy kullanmıştı.

İngiltere ve Galler'de Brexit oyları ağırlıktayken, İskoçya'da halkın yüzde 62'si, Kuzey İrlanda'da da yüzde 55,8'i AB üyeliğinin devamı yönünde oy vermişti.

Birleşik Krallık'ta Theresa May başkanlığındaki hükümet, ülkenin AB'den ayrılma sürecini resmen başlatacak olan Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini bu ay içinde işletmeyi planlıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :