İSKİ Genel Müdürü Turan:

İSKİ Genel Müdürü Turan:

"Tuzla-Akfırat Atıksu Tüneli inşaatı ağustos ayında sona erecek ve hizmete alınacaktır"

Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:Cambria; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

İSTANBUL (AA) - İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Fatih Turan, 9 bin 200 metre uzunluğundaki Tuzla-Akfırat Atıksu Tüneli’nin ağustos ayında hizmete alınacağını bildirdi.

Tuzla Akfırat Atıksu Tüneli'nde köstebek makinesinin (TBM) yeryüzüne çıkış töreninde konuşan Turan, 1994 yılından bu yana İSKİ'nin yaptığı çalışmaları anlattı.

Geçmişte İstanbul'daki susuzluk sorununu hatırlatan Turan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemden itibaren başlayan yatırım hamlesinin hız kesmeden devam ettiğini vurguladı.

Fatih Turan, şunları kaydetti:

"Bugün 9 bin 200 metre uzunluğundaki tünelin kazısını yapan TBM'nin çıkış töreninde bir araya geldik. Omurga hattımız olacak 2 metre 20 santimetre çapındaki bu tünelimizin sağlı sollu havza içerisindeki yerleşim bölgelerindeki kanalizasyon şebekesinin tamamlanmasından sonra, buradaki yapılaşma ve imar planlarının önünün açılması sonrasında, daha güzide ve yaşanabilir bir Akfırat ve Orhanlı bölgesine katkı sağlamış olacağız. Tünel inşaatı da 2017 yılı ağustos ayında sona erecek ve hizmete alınacaktır."

İSKİ'nin asli görevlerinden birinin atık su bertarafı olduğuna değinen Turan, 2004 yılından sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın önderliğinde, atık su arıtma ve özellikle biyolojik atık su arıtma tesisleriyle ilgili yatırım hamlelerinin hızla devam ettiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 26 Kasım’da İstanbul’da Selimpaşa, Silivri ve Büyükçekmece'de ileri biyolojik atık su tesislerinin hizmete alındığı anımsatan Turan, "İleri biyolojik atık su arıtma tesisleri hizmete alındıktan sonra İstanbul’da ileri biyolojik düzeyde, atık suyun arıtılma oranı yüzde 99’lara gelmiş durumdadır. Bu yıl içinde de Yenikapı, Balat ve Tuzla’daki arıtmayı ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştüreceğiz." dedi.

İSKİ'nin atık su tüneli inşaatlarında genellikle TBM ile makineli kazı yöntemini kullandığını belirten Turan, bu yöntemle yer altında çalışma sürerken yer üstünde trafik ve yaşamın aynı şekilde seyrine devam ettiğini, böylece yüzeyde kazı yapılmadan büyük çaplarda, uzun metrajlı tünellerin inşa edilebildiğini aktardı.

Turan, 1994 yılında yaklaşık 42 kilometre olan atık su tünel uzunluğunun bugün 202 kilometreye çıktığını, 2004 yılından itibaren Tuzla'da İSKİ olarak 194 bin 861 metre içme suyu şebekesi, 48 bin 160 metre isale hattı, 3 içme suyu terfi merkezi, 3 içme suyu deposu, 112 bin 400 metre atık su şebekesi ve kolektörü, 5 bin 485 metre atık su tüneli, 5 bin 332 metre dere ıslahı yatırımı gerçekleştirdiklerini belirterek, bu yatırımların toplam tutarının 234 milyon 520 bin 582 lira olduğunu dile getirdi.

Fatih Turan daha sonra TBM ile telsizle bağlantı kurdu ve makinenin yeryüzüne çıkma görüntüleri izlendi.

60 bin metreküp atık su taşıma kapasitesine sahip olan tünel 90 bin kişiye hizmet verecek. Yüzde 85'lik kısmı bitirilen ve yaklaşık 55 milyon liraya mal olacak tünelin ağustos ayında tamamlanması planlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :