Işık, AA Editör Masası'na konuk oldu

Işık, AA Editör Masası'na konuk oldu

Milli Savunma Bakanı Işık: (7)"Ağustos ayı içinde bir Yüksek Askeri Şura toplantısı yapmayı hedefliyoruz, bununla ilgili Başbakanlıktan bir tarih bekliyoruz. Burada da konu özellikle albayların durumu olacak. Yani görev süresinin uzatılması uygun görülen

ANKARA (AA) - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Ağustos ayı içinde bir Yüksek Askeri Şura toplantısı yapmayı hedefliyoruz, bununla ilgili Başbakanlıktan bir tarih bekliyoruz. Burada da konu özellikle albayların durumu olacak. Yani görev süresinin uzatılması uygun görülen albayların görev sürelerinin uzatılmasıyla ilgili bir YAŞ toplantısı yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Işık, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) gerçekleştirileceği tarih ve ele alınacak konulara ilişkin bilgi veren Işık, YAŞ'ın Türkiye'de bilinenin aksine bir danışma organı olduğunu, istişarenin yapıldığı bir mekanizma olduğunu söyledi. Türkiye'de terfilerden dolayı YAŞ'ın bir icra makamı görüldüğüne dikkati çeken Işık, bunun doğru olmadığını vurguladı.

Bakan Işık, "Ağustos ayı içinde bir Yüksek Askeri Şura toplantısı yapmayı hedefliyoruz, bununla ilgili Başbakanlıktan bir tarih bekliyoruz. Burada da konu özellikle albayların durumu olacak. Yani görev süresinin uzatılması uygun görülen albayların görev sürelerinin uzatılmasıyla ilgili bir YAŞ toplantısı yapmayı hedefliyoruz." ifadesini kulandı.

Haziran ayında, 15 Temmuz'dan önce çıkarılan yasayla hizmetine ihtiyaç duyulan albayların görev sürelerinin uzatılması imkanını getirdiklerini anımsatan Işık, bu konuda teknik çalışmanın tamamlandığını, YAŞ'ta bu konunun değerlendirileceğini ve bir karar alınacağını söyledi.

- YAŞ'ın yapısında değişikliğe gidilmesi

KHK ile YAŞ'ın yapısında değişikliğe gidilmesi, Dışişleri Bakanı ile Adalet Bakanı'nın YAŞ üyesi olması ve terfilere ilişkin karar mekanizmasında yer almasına yönelik eleştiriler konusunda ise Bakan Işık, YAŞ'ın bir danışma organı olduğunu, icra organı olmadığını vurguladı.

YAŞ'ın Türkiye'de terfilerle gündeme geldiğini, kendisinin bile Milli Savunma Bakanı olana kadar atamaların YAŞ'la yapıldığını bildiğini dile getiren Işık, Bakan olduktan sonra ilgili kanunları okuduğunu ve atama yetkisinin olmadığını öğrendiğini anlattı.

Fikri Işık, terfi konusunda YAŞ'a kanunlarla verilmiş bir yetki olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu yetki YAŞ'ın yapısı değiştiği için eleştiriye uğradı ama bu yetkinin ne kadar kötü sonuçlar doğurduğunu şu anda o eleştiriyi yapanlar bizden daha iyi biliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde liyakat sistemi... Elbette liyakat sistemi olsun diye yapılmış ama sistemik problemi hiç görülmemiş veya görülmek istenmemiş. Generallerden alt rütbedeki subaylara ilişkin notlar alıyorsunuz. Bu generallerin içinde paralelciler oldu mu, hep kendi paralelcilerine oy veriyor. 20 generalin 5'i paralelciyse, o 5 paralelci aynı adamlara not verince onlar terfi sırasında öne çıkıyorlar. Bu düzenin, bu sistemin yanlış bir şey olduğunu şu anda herkes kabul ediyor. 'Askerler çok doğru karar verir de siyasiler bu işin içine geldi, bunlar yanlış karar verir' anlayışı demokratik bir anlayış değil. Bunu söyleyenin asker olması da sivil olması da fark etmiyor. Sivil en geç dört yıl içinde halka hesap verir."

Işık, "Askerler yaptıkları her işi iyi yapar, sivil ise yaptığı her işe siyaset bulaştırır" anlayışının toptancı bir anlayış olduğunu ve bunu reddettiklerini söyledi.

"Terfilerin objektif kriterler çerçevesinde yapılması birtakım nesnel ölçütlerin getirilmesiyle ilgili bu önümüzdeki süreçte ciddi bir çalışma yapacağız." diyen Işık, bu noktada yapılan iyi niyetli eleştirileri dikkate alacaklarını aktardı.

- "Hiçbir generalin, albayın yükselmek için siyasetçinin peşinde koşmasını istemiyoruz"

15 Temmuz'un bütün sistemi gözden geçirme fırsatı verdiğini söyleyen Milli Savunma Bakanı Işık, şunları kaydetti:

"Gördük ki YAŞ'ın bugünkü yapısının kesinlikle liyakatı ön plana çıkaran, hak edenin general olduğu bir yapıyı oluşturmadığı ortada. Asker üzerindeki sivil denetimin artırılmasında YAŞ'ın yapısı önemlidir, bu bütün demokrasilerin vazgeçemediği en temel kuraldır. Sivil denetim, bunu siz nerede yapacaksınız? Sadece 'kanunlar sivil denetime tabidir' diye yazarak yapamazsınız. Şunu da kesinlikle istemiyoruz, hiçbir generalin, albayın yükselmek için siyasetçinin peşinde koşmasını istemiyoruz. Bunu yapanlarla ilgili de olumlu bakışımızın olmayacağını özellikle söylüyoruz. YAŞ'ın yapısı değişti ama alacağı kararların daha nesnel olması, daha objektif olması ve mutlaka başarıya, liyakata, performansa dayalı olması için de önümüzde bir yıla yakın zamanımız var. Bu zamanı iyi değerlendirip, bu çalışmaları yürüteceğiz. "

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler