Isı Pompası Teknolojileri ve Kullanım Alanları Çalıştayı

Isı Pompası Teknolojileri ve Kullanım Alanları Çalıştayı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Can:-"Yapılan çalışmalara göre Türkiye'de enerjinin yüzde 32,8’ini bina ve hizmetler sektöründe tüketiyoruz. Bu yüzden yeni yapılacak veya kentsel dönüşüme uğrayacak binaların sürdürü

ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Oğuz Can, ısı pompası çalıştayının sektörün talebi doğrultusunda gündeme geldiğini belirterek, "Yapılan çalışmalara göre Türkiye'de enerjinin yüzde 32,8’ini bina ve hizmetler sektöründe tüketiyoruz. Bu yüzden yeni yapılacak veya kentsel dönüşüme uğrayacak binaların sürdürülebilir nitelikte olması enerji verimliliğinin artırılması açısından önemlidir." dedi.

Mövenpick Otel'de düzenlenen Isı Pompası Teknolojileri ve Kullanım Alanları Çalıştayı'nın açılışında konuşan Can, enerji verimliliğinin artırılması için ısı pompası gibi teknolojilerin kullanılmasının ülkenin enerji harcamalarının azaltmasında yardımcı olacağını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Isıtma ve Soğutma Strateji’sinin 2016 yılının şubat ayında yayımlandığını hatırlatan Can, AB ülkelerinde de ısıtma ve soğutma alanlarında harcanan enerjinin, nihai enerji tüketiminin yüzde 50’sini oluşturduğuna işaret etti.

Can, "Dünyada ısı pompası teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla ilgili çalışmalar mevcut, ayrıca enerji verimliliğini artırma konusundaki tedbirler Avrupa ülkelerinde zorunluluk haline geliyor. AB yüzde 20 yenilenebilir enerji içerisinde de ısıtma ve soğutma yükünün yüzde 4,9’unun yenilenebilir kaynaklardan sağlanması hedefleniyor. Yapılan çalışmalara göre Türkiye'de enerjinin yüzde 32,8’ini bina ve hizmetler sektöründe tüketiyoruz. Bu yüzden yeni yapılacak veya kentsel dönüşüme uğrayacak binaların sürdürülebilir nitelikte olması, enerji verimliliğinin artırılması açısından önemlidir." diye konuştu.

AB'de "Horizon 2020" paketi altındaki ısının başka yere aktarılması teknolojilerin yenilenebilir kaynaklara geçiş programında, AB'de yoğun şekilde uygulandığını belirten Can, Türkiye'de de öncelikle hastane, veri merkezleri ve kamu binalarında enerji verimli teknolojilerin hayata geçirilmesi için ısı pompaları teknolojileriyle ilgili çalışmalar yapıldığını vurguladı.

Gün boyunca sürecek çalıştayda, ısının pompalar aracılığıyla başka yere aktarılması esasına dayanan teknolojik sistemlerin uygulanmasına yönelik akademik çalışmalarla, enerjinin verimli ve tasarruflu kullanmasını sağlayan uygulamalar tartışılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :