İsa Bey İshakovic Ödülü, İvanov'a verildi

İsa Bey İshakovic Ödülü, İvanov'a verildi

Saraybosna'nın kurucusu İsa Bey İshakovic adına 2007 yılından bu yana verilen ödül, Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov'a takdim edildi

SARAYBOSNA (AA) - Saraybosna'nın kurucusu İsa Bey İshakovic adına 2007 yılından bu yana verilen ödül, bu yıl Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'a takdim edildi.

Uluslararası İsa Bey İshakovic Ödül Takdim Komitesi tarafından Saraybosna Halk Tiyatrosu'nda düzenlenen ödül törenine, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic'in yanı sıra çok sayıda devlet temsilcisi ve davetliler katıldı.

Bu yıl onuncusu düzenlenen törende konuşan Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, Saraybosna'daki farklı dinlere ve etnik kökenlere mensup insanların bir arada yaşama kültürünün, Makedonya'da da olduğunu belirterek, Balkanlar'daki ortak kültür ve medeniyeti inşa eden önemli isimlerden biri İsa Bey İshakovic'e şükranlarını sunduğunu söyledi.

İsa Bey İshakovic'in Saraybosna'nın temellerini attığını ifade eden İvanov, İshakovic'in Makedonya'nın başkenti Üsküp'te de çok sayıda eser bıraktığını kaydetti.

İvanov, Saraybosna'da kendisini evinde hissettiğini dile getirerek, "Birlik demek demokrasi, adalet, insan ve azınlık hakları, ekonomi ve Avrupa kanunlarıyla birleşmek demek. Hepimizin, bölgemizin kültürüne, kimliğine ve özelliklerine karşı ortak sorumluluğumuz var." dedi.

Ödül törenine katılan davetliler, sahne alan Makedonya Filarmoni Orkestrası ile keyifli bir gece geçirdi.

Balkanlar'daki diyalog, istikrar ve barışa katkı sağlayan şahsiyetlere verilen ve 2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da takdim edilen ödülü, geçen yıl Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic almıştı.


- İsa Bey İshakovic kimdir?


Türkiye'de İshakoğlu İsa Bey olarak bilinen Osmanlı'nın Bosna Beylerbeyliği'ndeki ilk valisi İsa Bey İshakovic, Saraybosna'nın kurucusu olarak biliniyor.

İshakovic, Saraybosna'nın yanı sıra Makedonya'nın başkenti Üsküp ve Sırbistan'ın Sancak bölgesindeki en büyük kenti Novi Pazar'ın da kurucusudur.

Saraybosna'nın merkezinde cami, kapalı çarşı ve sonradan şehre ismini verecek olan bir saray inşa ettiren İshakovic'in vefatından sonra nereye defnedildiği kesin olarak bilinmiyor. İshakovic'in kabrinin, Saraybosna'nın tarihi Hünkar Camisi'nin bahçesinde, mezar taşında yazı bulunmayan mezarlardan biri olduğu sanılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :