İş dünyası onların peşinde: Konya’nın en çok aranan elemanları belli oldu

İş dünyası onların peşinde: Konya’nın en çok aranan elemanları belli oldu

Günden güne artan ihracat rakamlarıyla Türkiye’nin önemli üretim merkezi haline gelen Konya’da eleman bulma sorunu devam ediyor. Firmalar eleman aramaya devam ederken ailelerin meslek liselerine olan ilgisi de artıyor.

Dünyayı sallayan ekonomik krizin etkileri perakende sektörlerde raflara zam olarak yansımaya devam ediyor. Genel manada ise hammadde ve diğer yan mamüllerin fiyatı da artışını sürdürüyor.

KONYA REKOR KIRDI

Türkiye bu derin krizden payını alan ülkelerden biri oldu. Konya’da ise üretimde pandemiye rağmen krizi fırsata çevirmişe benziyor. İhracatını geçtiğimiz yıla oranla yüzde 37,8 artıran Konya sanayisi tarihinin rekorunu kırdı. Türkiye genelinde en çok ihracat yapan 11. şehir olan Konya, 2 milyar 997 milyon dolarla 2021 yılını kapattı.

KONYA İŞSİZLİK RAKAMLARI

Üretimde artışların sürdüğü Konya’da eleman sıkıntısı da baş gösteriyor. Mültecilerin de üretime dahil olabildiği şehirde kısmen bazı ara eleman sıkıntıları giderilmiş görünse de nitelikli iş gücünde sorunlar halen sürüyor gibi.

Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir toplantıda Konya’da işsizlik oranının Ekim 2021 tarihi itibariyle % 11.2 olduğunu açıkladı.

İşverenlerin 50 bin işçi için başvuru yaptığını söyleyen Keleş, aynı zamanda 70 bin kişinin de iş başvurusu yaptığını dile getirdi.

İŞ Mİ SEÇİLİYOR?

“Kişi işi seçmez, ben burada çalışmam demez ise gönderdiğimiz işçi mutlaka bir yerde iş bulur” cümlesini kullanan müdür Keleş, Konya merkez ve ilçelerde yeni iş sahalarının dolayısıyla istihdam imkânlarının arttığını söyledi.

EN ÇOK HANGİ ELEMANLAR ARANIYOR

Sanayi şehri Konya’da iş ilanlarının listebaşı CNC operatörlüğü. Fabrikaların kolay üretim imkanı anlamına gelen CNC tezgahlarında çalışacak eleman adeta elmas değerinde. Yüksek maaşlı iş imkanlarının başını bu meslek çekiyor gibi görünüyor.

Yine Konya’da en çok eleman aranan meslek grubu kaynakçılık. Özel bir uzmanlık alanı olan kaynakçı elemanlara Konya sanayisinde oldukça fazla ihtiyaç duyuluyor.

Teknik çizim ve modelleme yapabilen eleman arayan firma sayısı da oldukça fazla.

Sanayinin en çok ihtiyaç duyduğu meslek grubu temsilcilerinden birisi de pres operatörleri. Bu meslekle ilgili eleman arayan firmaların sayısı da azımsanmayacak seviyede.

Konya sanayilerinde elektrikçi, kalıpçı, boyacı, dökümcü, depocu eleman arayan firma sayısı da çok fazla.

VASIFSIZ ELEMAN

Konya’da fabrikalarda en çok ihtiyaç duyulan istihdam konularından birisi de ara eleman konumunda çalışacak personel, paketleme ve diğer kısa mesafeli bölümlerde çalışabilecek vasıfsız elemanlar.

Fabrikalarda ve bazı sanayi kurumlarında yetiştirilmek üzere eleman aranması da dikkatlerden kaçmıyor.

KENDİ KURSLARINI AÇIYORLAR

Eleman bulmakta zorlanan fabrikaların bazıları da kendi elemanını kendi yetiştirme yolunu seçiyor. Başvurularla çalıştıracağı personele kısa süreli kurslar veren firmalar eleman açıklarını bu yolla kapatmayı seçiyorlar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum