- İranlı yetkiliden idam politikasına eleştir

- İranlı yetkiliden idam politikasına eleştir

İran Cumhurbaşkanı Kadın ve Aile İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Mevlaverdi, ülkesinin idam politikasını eleştirerek Sistan-Belucistan eyaletindeki bir köydeki erkeklerin tümünün çeşitli suçlardan dolayı idam edildiğini söyledi

İSTANBUL (AA) - İran Cumhurbaşkanı Kadın ve Aile İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Şehindoht Mevlaverdi, ülkesinin idam politikasını eleştirerek Sistan-Belucistan eyaletindeki bir köydeki erkeklerin tümünün çeşitli suçlardan dolayı idam edildiğini söyledi.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Mehr'e verdiği özel röportajda Mevlaverdi, ülkede çeşitli suçlardan dolayı tutuklanan veya idam edilen erkeklerin eş ve çocuklarının yardıma muhtaç hale geldiğini belirtti.

Kadının toplumdaki yeri kadar erkeğin de önemine değinen Mevlaverdi, "Bugün kanunlarımız ailedeki erkeğin bir suç işlemesi halinde eş ve çocuklarının da cezalandırılmasını gerektiriyor" diyerek, ülkede uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlardan dolayı tutuklanan veya idam edilen erkeklerin mallarına el konulduğunu ve bu yüzden de geride kalan eş ve çocuklarının yardıma muhtaç hale geldiklerini ifade etti.

Mevlaverdi, "Bir ailedeki erkek, uyuşturucu ya da başka bir suç nedeniyle hapse girince geride kalan ailesinin tek sığınacağı evine de el konuluyor. Kanunlar tek sığınacağı evine el konulan bir kadın ve üç çocuğuna ne sunuyor? Şu anda 12 kurum, sosyal sorunların azaltılması için çalışıyor. Ancak bu kurumların sosyal sorunların aile kurumu üzerindeki etkilerini azaltma konusundaki konumunun ne olduğunun sorulması gerekir?"

- "Erkekleri idam edilmiş bir köy var"

Buna geçmiş yıllarda yaşanan bir olayla örnek veren Mevlaverdi, "Sadece evi olan ailenin evine el koyuyorlar ve bir kadının üç çocuğuyla ne yapacağını hiç düşünmüyorlar. Bu sorunun cevabı yasaları uygulayanlar için hiç önemli değil. Sistan-Belucistan eyaletinde bütün erkekleri idam edilmiş bir köy var" dedi.

Mevlaverdi şöyle devam etti:

"Onlardan geri kalanlar hem babalarının intikamını almak hem de ailelerinin geçimini sağlamak için potansiyel kaçakçıya dönüşüyorlar ancak bu kişilere hiç bir destek sağlanmıyor. Beşinci Kalkınma Planı'nda erkekleri idam edilen ailelere destek verilmesi konusundaki madde tamamen kaldırılmıştı ancak biz bunu Altıncı Kalkınma Planı'na yeniden dahil ettik. İnanıyorum ki eğer bu insanlar desteklenmezse yeniden suç işleme potansiyeline sahip olacaklar. O halde toplum da bu insanların içine düştüğü durumdan sorumludur."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :