İran'da anadilde eğitim

İran'da anadilde eğitim

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Kürdistan eyaletinde anadilde eğitim verecek bir merkez oluşturulduğunu söyledi- Ruhani, Türk nüfusun yoğun olduğu Tebriz ve Erdebil'de de anadilde eğitim merkezlerinin kurulması yönünde talimat verdiğini belirtti

İSTANBUL (AA) - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kürdistan eyaletinde anadilde eğitim verecek bir merkez oluşturulduğunu söyledi.

İran Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Mahabad kentinde halka hitap eden Ruhani, tüm etnik toplulukların anadilini öğrenme hakkının olduğunu söyledi.

"Anayasanın 15'inci maddesinin uygulanması için Eğitim ve Öğretim Bakanlığında gerekli incelemeler yapıldı" diyen Cumhurbaşkanı Ruhani, Kürdistan eyaletinde, Kürt dilinde eğitim vermek üzere bir merkezin kurulması emrini vermiştim ve bu merkez kuruldu." dedi.

Ruhani, Türk nüfusun yoğun olduğu Tebriz ve Erdebil'de de anadilde eğitim merkezlerinin kurulması yönünde talimat verdiğini belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Yunusi ise ülkenin resmi haber ajansı IRNA'ya yaptığı açıklamada, "Hükümet, halkın anadilinin Türkçe veya Kürtçe olduğu bölgelerdeki okullarda bu dillerde eğitim verilmesi için talimat verdi." ifadelerini kullanmıştı.

İran'da 80 milyonluk nüfusun önemli bir bölümü başta Türkler olmak üzere çeşitli etnik topluluklardan oluşuyor. Bu etnik topluluklar zaman zaman anadilde eğitim hakkı talep ediyor. Anadilde eğitim hakkı, İran Anayasası'nın 15'inci maddesinde kayıt altına alınmasına rağmen uygulanmıyor. Ruhani de cumhurbaşkanlığı görevine gelmeden önce anadilde eğitimle ilgili vaatlerde bulunmuş ancak şu ana kadar bu vaatlerini gerçekleştirememişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :