İran'da ahlak polisi uygulaması

İran'da ahlak polisi uygulaması

İran'ın önde gelen din adamlarından Ayetullah Kermani, Cumhurbaşkanı Ruhani'nin eleştirdiği sivil ahlak polisi uygulamasını savundu

İSTANBUL (AA) - İran'ın başkenti Tahran'ın geçici cuma imamı Ayetullah Muvahhidi Kermani, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin eleştirdiği sivil ahlak polisi uygulamasını savundu.

Tasnim Haber Ajansı'na göre, Tahran Üniversitesi yerleşkesinde kılınan cuma namazı hutbesinde Kermani, "Bazıları 'halk özgürdür kimse onların haklarına müdahale edemez' diyor. Evet biz de halk özgürdür diyoruz ancak bu özgürlük mutlak değil sınırlıdır." dedi.

İran'ın önde gelen din adamlarından Ayetullah Kermani, "Bu özgürlük direksiyon başında başörtüsünü çıkarıp çirkin davranışlar sergileme ve parklarda şehitlerin kanını çiğneme özgürlüğü ise bu özgürlük yasaktır." ifadesini kullandı.

İran'da İslami giyim kuşam kurallarına aykırı hareket edenler, Tahran'daki caddelerde devriye gezen ve kendilerine "ahlak polisi" adı verilen görevliler tarafından denetleniyor.

Başkent Tahran'da pazartesi günü "taciz, başörtüsü kullanımı ve ses kirliliğini" denetlemek üzere 7 bin yeni sivil polis görevlendirilmişti.

Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Sacidi Niya, ahlak polisinin gözaltına alma yetkisi olmadığını kurallara aykırı hareket edenleri polis merkezlerine bildirmekle görevlendirildiklerini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Ruhani ise önceki gün yaptığı açıklamada, "ahlak polisi" olarak bilinen 7 bin sivil polisin göreve başlatılmasını, "Kanunları uygulamanın dışında halkın genel ve özel hayatına müdahale etme hakkımız yok." diyerek eleştirmişti.

Ruhani, Haziran 2013'te göreve geldikten sonra Tahran'da başörtüsü denetimi yapan ve devletin başörtüsü standartlarına aykırı davrananlara yaptırım uygulayan ahlak polisinin görev alanını kısıtlayarak, gözaltı ve tutuklama yetkilerini elinden almıştı.

İran'da cuma imamları, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'i temsilen hutbe veriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :