İRAM Başkan Yardımcısı Dr. Uygur:

İRAM Başkan Yardımcısı Dr. Uygur:

"Suriye konusunda İran ile Rusya arasında bir çatlak var"

ANKARA (AA) - İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) Başkan Yardımcısı Dr. Hakkı Uygur, Suriye konusunda İran ile Rusya arasında bir çatlak olduğunu iddia etti.

Metropolitan Otel'de düzenlenen İRAM tanışma toplantısına, İRAM araştırmacıları ve basın mensupları katıldı.

Etkinlikte konuşan Uygur, "Suriye konusunda İran ile Rusya arasında bir çatlak var." ifadelerini kullandı.

Rusya ile Türkiye'nin, İran ve Esed rejimini baypas ederek bir anlaşma yapmasının İran'ı rahatsız etmiş olabileceğine dikkati çeken Uygur, "Bu, sonraki adımlar için de İran'a bir işaret olabilir, 'acaba dışlanıyor muyum' şeklinde bir endişeye kapılabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Uygur, İran ile Rusya'nın Suriye'deki nihai hedeflerinin muhtemelen farklı olduğunu kaydetti.

İRAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal da İran'ın Suriye'deki savaşı Irak üzerinden finanse ettiğine dikkati çekerek, ABD'nin Irak'ı işgalinin, İran'ın önünü açtığını vurguladı.

Uysal, ABD'nin istese İran'ın Suriye'deki faaliyetlerini durdurabileceğini ancak bir şey yapmadığını, bu durumun İsrail'in etrafının zayıflatılması projesine de uyduğunu ifade etti.

Türkiye'deki araştırma merkezlerinin sorunlarına da değinen Uysal, Türkiye'de uzman eksikliğin göze çarptığını, genel uzmanların çoğunlukta olduğunu ancak detaylı olarak bir konuya ilgi duyanların az olduğunu söyledi.

Uysal, "Sadece ABD'de 20 küsür İran araştırmaları merkezi var. Türkiye'de bir tanesinin açılması dahi oldukça gecikti." yorumunu yaptı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler