Irak'taki siyasi gelişmeler

Irak'taki siyasi gelişmeler

BAĞDAT (AA) - Irak'ta, Peşmergenin Musul'da DEAŞ'tan geri aldığı bölgelerden çekilmesi konusunda merkezi yönetimle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)...

BAĞDAT (AA) - Irak'ta, Peşmergenin Musul'da DEAŞ'tan geri aldığı bölgelerden çekilmesi konusunda merkezi yönetimle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki anlaşmanın kalıcı olduğu ve bunda herhangi bir değişme olmadığı bildirildi.

Irak Başbakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Peşmerge güçleri, federal askeri güçlerle birlikte Musul'un DEAŞ teröründen kurtulması için yan yana mücadele veriyor." denildi.

Peşmergenin Musul'da geri aldığı bölgelerden çekilmesi konusunda merkezi yönetimle IKBY arasındaki anlaşmanın kalıcı olduğu ve bunda herhangi bir değişme olmadığı bildirilen açıklamada, "Bu anlaşma, Peşmergenin kurtarılan bölgelerden geri çekilerek, "Geliyoruz Ninova" operasyonlarının başlamasından önce bulunduğu yerlere dönmesi maddesini açık şekilde içeriyor." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "Ancak Peşmergenin geçmiş hükümetler dönemi ve bazılarının operasyonlardan önce kurtarılan bölgelerde bulunması konusuna ilişkin yeni herhangi bir anlaşma yapılmış değil. Bu bölgelerin aidiyeti konusu anayasa hükümlerine bağlıdır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Irak parlamentosunda Sünni lider Salih el-Mutlak'ın lideri olduğu el-Arabiyye Koalisyonu'ndan yapılan açıklamada ise IKBY lideri Mesut Barzani'nin Peşmergenin Musul'da geri aldığı bölgelerden çekilmeyeceği yönündeki açıklamasının şaşkınlıkla karşılandığı ifade edilerek, "Peşmergenin fedakarlıklarını takdir ediyoruz ancak IKBY liderlerinin iç çatışmaya neden olacak tutum ve açıklamalarını reddediyoruz. IKBY dışında geri alınan bölgelerde arazi kontrolünün Peşmerge tarafından yapılacağı ısrarı, merkezi yönetimle IKBY arasındaki tüm anlaşmaları aşmaktır." denildi.

"Toprak ve Arap aşiretlerin bulunduğu şehir ve bölgelerden ödün vermeyiz. Şehir ve köylerimize karşı tüm zorla göç eylemlerini de reddediyoruz." ifadesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Barzani'yi ulusal birliği bozan değil, Irak'ı koruyan, Arap ile Kürt halkını ve toprak bütünlüğünü savunan lider olmaya davet ediyoruz. Çünkü bu tür açıklamalar, herkesi karşı tutum almaya sevk eder. Bunu da istemiyoruz."

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, dün yaptığı açıklamada, Irak Savunma Bakanlığı ve ABD Savunma Bakanlığı ile bizim bir anlaşmamız var. Musul'u kurtarma operasyonundan önce oluşturulan savunma hattı, tartışmasız olduğu gibi kalıyor. Amacımız, bölgedeki halkın emniyet ve güveninin kendisi tarafından sağlanmasıdır." demişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :