Irak'taki seçimlerle ilgili tartışmalar

Irak'taki seçimlerle ilgili tartışmalar

Irak parlamentosundaki Uzmanlar Komitesi, Yüksek Seçim Komiserliğinin yeniden oluşturulması yönünde karar aldı

BAĞDAT (AA) - Irak parlamentosundaki Uzmanlar Komitesinin, Yüksek Seçim Komiserliğinin yeniden oluşturulması yönünde karar aldığı bildirildi.

Irak Meclis Başkan Yardımcısı ve Uzmanlar Komitesi Başkanı Aram Şeyh Muhammed, yaptığı yazılı açıklamada, Yüksek Seçim Komiserliği üyelerinin belirlenmesiyle görevli komitenin bugün düzenlediği toplantıda, Yüksek Seçim Komiserliğinin yeniden oluşturulması yönünde karar alındığını ifade etti.

Şeyh Muhammed, seçim komiserliğine ilişkin, iç sistemin oluşturulması ve çalışma kurallarının belirlenmesinin yanı sıra zaman çizelgesi ile yeni aday formlarının sunulması konularında anlaşmaya varılacağını belirtti.

Uzmanlar Komitesinde yer alan blok ve oluşumların üyelerine, çalışmalara devam etmeleri, komite çalışmalarının bağımsızlığını ve gizliliğini muhafaza etmeleri çağrısında bulunan Şeyh Muhammed, ayrıca tüm hükümet ve emniyet birimlerinden, komiserlik çalışanları ile binalarının korunmasını istedi.

Öte yandan hükümete bağlı Irak İnsan Hakları Komiserliği'nin, dünkü gösteriler sırasında meydana gelen şiddet olaylarında zarar görenlerin şikayetlerini kabul ettiği belirtildi.

Komiserlik Sözcüsü Cevad eş-Şemri, olayın iç yüzünü ortaya çıkarmak için, gösteriler sırasında zarar görenlerin şikayetlerini dinlemek üzere kapılarını açtıklarına işaret ederek, "Komiserlik, ne göstericiler ne de güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen hak ihlallerini kabul eder." dedi.

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlıları dün, Yüksek Seçim Komiserliği üyelerinin değiştirilmesi talebiyle Bağdat'taki Tahrir Meydanı'nda toplanmıştı. Güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu ölen ve yaralananlar olmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler