Irak'ta teknokratlar hükümeti tartışması

Irak'ta teknokratlar hükümeti tartışması

Başbakan İbadi'nin de üyesi olduğu Kanun Devleti Koalisyonu, kısmi değil kapsayıcı reformu desteklediklerini açıkladı- Sünni Güçler Birliği Koalisyonu da kapsayıcı kabine değişikliğinden yana olduklarını belirtti

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Başbakan Haydar el-İbadi'nin de üyesi olduğu Kanun Devleti Koalisyonu, kabine değişikliğinin kapsayıcı olması gerektiğini, kısmi olması halinde bunu kabul etmeyeceklerini duyurdu.

Mecliste, 92 sandalyesi bulunan Kanun Devleti Koalisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Kanun Devleti Siyasi Komitesi, anayasal bağlamda, siyasi gruplarla koordinasyon halinde ve hizipçilikten uzak kapsayıcı reformu destekleme kararı aldı." denildi.

Açıklamada, İbadi'nin meclise sunması beklenen kabine değişikliğinin kısmi olması halinde koalisyonun bunu kabul etmeyeceği de vurgulandı.

Meclisteki en büyük Sünni grubu Güçler Birliği Koalisyonu da kısmi değil kapsayıcı kabine değişikliğinden yana olduklarını açıkladı.

Güçler Birliği'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Topraklarımızın, DAEŞ kontrolünden kurtarılması, bölge sakinlerinin yaşadıkları yerleri korumada rol alması ve devletteki güvenlik birimlerine dahil edilmesi, sığınmacıların evlerine geri dönmesi ve tüm ihtiyaçlarının karşılanması, suçsuz yere tutuklu bulunanların serbest bırakılması, her türlü ötekileştirme politikalarına son verilmesi ve eşit vatandaşlık ilkesine sadık kalınması gibi halkımızın meşru haklarının savunucusu olacağız."

- Yeşil Bölge'de güvenlik önlemleri arttı

Öte yandan, Başbakan İbadi'nin meclise gelerek teknokratlardan oluşan yeni kabinesini sunması beklenirken güvenlik güçleri, Yeşil Bölge çevresindeki güvenlik önlemlerini artırdı. Güvenlik önlemleri çerçevesinde, bölgeye giriş ve çıkışlar kapatıldı.

Şii lider Mukteda es-Sadr da reform talebiyle Yeşil Bölge'deki hükümet karşıtı eylemini sürdürüyor. Sadr yanlıları da Yeşil Bölge'nin girişlerindeki eylemlerine 14. gününde devam ediyor.

Sadr önceki gün yaptığı açıklamada, İbadi'nin reformları açıklamakta gecikmesi halinde hükümetten güvenoyunu çekeceği uyarısında bulunmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler