Irak'ta Başbakan İbadi'nin reform çalışmaları

Irak'ta Başbakan İbadi'nin reform çalışmaları

Irak eski Başbakanı Allavi, ülkedeki siyasi süreci denetlemek üzere bir kurtarma konseyinin kurulması yönünde çağrı yaptı

BAĞDAT (AA) - Irak eski Başbakanı İyad Allavi, ülkedeki siyasi süreci denetlemek üzere bir konseyin kurulması çağrısında bulundu.

Allavi, başkent Bağdat'taki El-Vifak Hareketi'nin merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "Ülkede reform talep eden eylemcilerin temsilcilerinin de yer alacağı, siyasi süreci denetleyecek bir kurtarma konseyinin kurulmasını öneriyoruz. Bu konsey, Irak'ın içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulması, reformların uygulanmasında şeffaflığın sağlanması adına siyasi sürecini denetleyecek." dedi.

Başbakan Haydar el-İbadi'nin ilan ettiği reformların uygulanmasına ilişkin endişeleri olduğunu ifade eden Allavi, "Geçen Ağustos ayında reformların uygulanmaya başlandığı açıklandı. Ancak bugüne kadar reformlara dair bir uygulama gerçekleştirilmedi. Geçmişte yaşananlar göz önüne alındığında reformların uygulanması konusunda da şüpheliyim." diye konuştu.

"Reformlar konusunda İbadi'ye destek olacağımızı belirttik. Ancak aynı zamanda reform isteyen göstericilerin de yanındayız." diyen Allavi, göstericilerle görüşecek bir komitenin oluşturulmasına ihtiyaç olmadığını, eylemi düzenleyenlerin taleplerinin açık olduğunu kaydetti.

- "Reform için ulusal uzlaşı projesi uygulanmalı"

Reformların toplantılar düzenleyerek hayata geçirilemeyeceğini savunan Allavi, reform için ulusal uzlaşı projesinin uygulanması gerektiğini belirterek, "Ulusal uzlaşı projesi kapsamında, ülkedeki dini-mezhepsel kota sisteminden vazgeçilmeli, sığınmacıların evlerine dönmesi, zararların tazmin edilmesi sağlanmalı ve Irak ordusu eski çalışanları hakkında soruşturma yürütülmemeli" ifadelerini kullandı.

Hükümete, terör örgütü DAEŞ'le iş birliği yapmış ancak öldürme operasyonlarına katılmamış Iraklıların affedilmesini öngören bir öneri sunduğunu belirten eski Başbakan Allavi, DAEŞ'le mücadelede bu kişilerden istifade edilebileceğini sözlerine ekledi.

Başbakan İbadi, 9 Mart'ta ülkede yolsuzluğa karışan "en büyük başlar" şeklinde nitelendirdiği kişilerin yakalanıp gerekli cezaları almaları için ilgili yerlere talimat verdiği ve kabinede de köklü revizyona gidileceğini açıklamıştı.

Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr da 12 Mart'ta yaptığı açıklamada, yandaşlarını reform talebiyle hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge girişlerinde sivil itaatsizlik eylemi yapmaya çağırmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :