"Irak yardımı küresel ve bölgesel güç olmanın getirdiği sorumluluk"

"Irak yardımı küresel ve bölgesel güç olmanın getirdiği sorumluluk"

Prof. Dr. Ataman:- "Türkiye'nin Irak yardımı ve Irak'ın istikrarına yönelik atılan diğer adımlar, bölgesel güç olmanın ve küresel güç olmanın beraberinde getirdiği bir sorumluluktur, inisiyatif almaktır"- ORSAM Başkanı Prof. Dr. Uysal:- "Türkiye Irak'ta i

ANKARA (AA) - BEHLÜL ÇETİNKAYA - Türkiye'nin Irak'ın yeniden yapılanması için 5 milyar dolar kredi ve 50 milyon dolar hibe vereceği açıklamasını değerlendiren uzmanlar, bu yardımların Türkiye'nin bölgede önemli bir aktör olma potansiyelini ortaya koyduğunu söyledi.

Irak'a yapılması planlanan kredi ve hibe desteğini AA muhabirine değerlendiren akademisyenler ve uzmanlar, bu tavrın Türkiye'nin bölgede istikrar arayışının bir sonucu olduğunu söyledi.

Türkiye'nin insani yardımlar ve kalkınma yardımlarıyla bölgede etkili olduğunu söyleyen akademisyen ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Araştırmacısı Prof. Dr. Muhittin Ataman, "Türkiye bölgesel aktör olmaktan küresel aktör olma yolunda ciddi bir çaba sarf etmektedir." dedi.

Bölgede birçok problemle karşılaşan Türkiye'nin küresel ölçekte etkinliğini artıran bir ülke olduğunu kaydeden Ataman, "Türkiye'nin Irak yardımı ve Irak'ın istikrarına yönelik atılan diğer adımlar, bölgesel güç olmanın ve küresel güç olmanın beraberinde getirdiği bir sorumluluktur, inisiyatif almaktır." diye konuştu.

Ataman ayrıca bu mali yardımın Türkiye'ye ekonomik ve güvenlik yönlerinden getirisi olacağını belirterek, "Irak'ın istikrarı ve yeniden yapılandırılması ülke güvenliğinin ön şartıdır. Eğer gerçek manada yapılandırılmazsa güvenliği sağlamak da zorlaşacaktır. Bu da doğrudan Türkiye'ye güvenlik maliyet getiriyor." ifadelerini kullandı.

Ataman, Suriye'de kriz sonlandığı zaman Türkiye'nin benzer bir yardımı oraya yapacağını sözlerine ekledi.

- "Türkiye Irak'ın selametini istiyor"

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, Türkiye'nin önceki dönemlerde de Irak'ın bölünmemesi için uğraştığını, terörle mücadelesi ve ABD işgali sonrası istikrarın sağlanması konularında destek verdiğini söyledi.

Bu yardımın da aynı çabaların devamı olduğunu söyleyen Uysal, "Türkiye, samimi olduğunu ve Irak'ın selametini istediğini göstermiş oldu." dedi.

Irak'ın Türkiye için diğer ülkelere göre daha önemli olduğuna dikkati çeken Uysal, "Irak bizim için olsa da olur olmasa da olur bir ülke değildir. Orada istikrar olduğu dönemde Türkiye'nin çok güzel ticari ilişkileri oldu. Bu yüzden Türkiye Irak'ta istikrarın sağlanması için sadece maddi değil siyasi destek de sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

- "Irak ve Suriye'nin istikrarı Türkiye'nin çıkarına"

Türkiye'nin Kuzey Irak'ta düzenlenen referandumun ardından Irak'la ortak çıkarlar doğrultusunda hareket ettiğini söyleyen ORSAM Ortadoğu Uzmanı Bilgay Duman, "Türkiye ve Irak, ortak çıkarlar gereği birlikte hareket ettiler ve adeta stratejik bir ittifak kurdular." ifadesini kullandı.

Duman, mali yardımı Türkiye'nin bölgede istikrarı sağlayıcı çalışmalarının bir sonucu olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Türkiye, Suriye ve Irak'ın istikrara kavuşmasının yararına olduğuna inanıyor. Bu mali yardımla da samimiyetini, kararlılığını, Irak'ı diğer ülkelerden daha fazla önemsediğini göstererek Iraklılara mesaj veriyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :