"Irak-Türkiye arasındaki diplomatik tansiyon düşürülmeli"

"Irak-Türkiye arasındaki diplomatik tansiyon düşürülmeli"

Irak'ın Ankara Büyükelçisi el Alevi:- "Eski ticaret hacimlerini yakalayabilmek için iki ülke arasında yükselmiş olan diplomatik tansiyonu düşürmemiz gerekiyor"- "Musul'un DEAŞ'tan temizlenmesinin iki ülke arasındaki problemlerin çözümüne katkı yapacağını

İZMİR (AA) - TOLGA ALBAY - Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi, iki ülke arasındaki ticaret hacminin eski seviyelerine ulaşması için diplomatik tansiyonunun düşürülmesi gerektiğini belirtti.

el Alevi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Irak arasında 2013 yılında 14 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin son dönemde 10 milyar doların altına gerilediğini ifade etti.

Bu gerilemede terör örgütü DEAŞ'ın kuzeybatı Irak'taki konumu ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkilerinin görüldüğünü kaydeden el Alevi, iki ülke arasındaki gerginliklerin de ticareti olumsuz etkilediğini kaydetti.

DEAŞ ile mücadelede iyi bir aşama kaydettiklerini aktaran el Alevi, "Bu senenin sonunda DEAŞ ile mücadelemizi başarıyla sonuçlandıracağımıza inanıyorum. Geçen seneye göre petrol fiyatlarının da yükseleceğini düşünüyoruz. Eski ticaret hacimlerini yakalayabilmek için iki ülke arasında yükselmiş olan diplomatik tansiyonu da düşürmemiz gerekiyor. Bunun için iki taraflı olarak çalışıyoruz." dedi.

Büyükelçi el Alevi, iki ülke arasındaki sorunların çözümü için bir ay önce Türk delegasyonuyla Bağdat'a gittiğini, bu delegasyonun Türkiye'nin Irak ile olan ilişkilerinde iyi bir ivme yakalanması için iyi niyetlerini ilettiğini ve Başika konusunda da bazı önerilerde bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Musul'un DEAŞ'tan temizlenmesinin problemin çözümüne katkı yapacağını düşünüyorum. Irak tarafı, operasyona daha fazla yabancı askerin katılımına ihtiyaç duymadığını, Başika konusundaki görüşünü de net olarak dile getirdi. Irak hükümeti, sivil kayıpların önlenmesi, insanların evlerinden edilmesini önlemek için taahhütlerde bulundu. Irak olarak Türkiye tarafından haber bekliyoruz. Ne kadar çabuk olursa o kadar iyi olur. Böylece biz de ekonomik ve ticareti geliştirmeye odaklanabiliriz."

- "Biraz zaman alacak"

İki ülkedeki diplomatik temsilcilerin ticari ilişkilerin önüne açacak bir ortam için çaba gösterdiğini, orta vadede ise vize kolaylığı ile uçuş sayılarını artırma hedeflerinin bulunduğunu aktaran el Alevi, 2013 yılındaki ticaret rakamlarına dönmenin biraz zaman alacağını söyledi.

Türkiye üzerinden ticaretin genelde Gaziantep üzerinden gerçekleştiğini, farklı bölgelerdeki potansiyelleri de geliştirmeyi arzuladıklarını anlatan el Alevi, bu kapsamda İzmir ve Antalya ile özel olarak ilgilendiklerini dile getirdi.

Büyükelçi el Alevi, Irak'ta iş yapan kilit konumdaki insanları İzmir'e getirerek buradaki iş adamlarıyla buluşturmak istediklerini, belirlenecek sektörlere ağırlık vererek karşılıklı ticareti artırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :