Irak Başbakanı Abdulmehdi Almanya'da

Irak Başbakanı Abdulmehdi Almanya'da

Almanya Başbakanı Angela Merkel: -"(Irak ile) İlişkilerimizi şimdi yeni ve daha ileri olan yoğun bir seviyeye çıkarmak istiyoruz"-Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi:-"Şu anki konumunda Irak, komşu ülkelerle olağanüstü ve olumlu ilişkiler kurmuştur. Arap dünya

BERLİN (AA) – Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya’nın Irak ile olan ikili ilişkilerini daha ileri olan yoğun bir seviyeye çıkarmak istediğini söyledi.

Merkel, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen orak basın toplantısında, Almanya’nın terör örgütü DEAŞ’e karşı yapılan zor mücadeleden sonra ülkenin yeniden imar edilmesine ilişkin Irak’ın yanında olmak istediğini belirtti.

Almanya’nın yıllardan beri Irak’a angaje olduğunu, kalkınma iş birliği kapsamında 1,7 milyar avroyu bu ülkeye verdiğini ve mültecileri kabul ettiğini anlatan Merkel, "İlişkilerimizi şimdi yeni ve daha ileri olan yoğun bir seviyeye çıkarmak istiyoruz." dedi.

Almanya'nın iyi bir partner olmak için her şeyi yapacağını belirten Merkel, Irak’ın karmaşık bir bölgede bulunduğunu kaydetti.

Irak hükümetinin ülkedeki farklı kesimleri bir arada tutuma çabalarını olumlu bulduğunu ifade eden Merkel, Irak’ın toprak bütünlüğü yönündeki görüşlerini açık bir şekilde bir kez daha ifade ettiğini belirtti.

Merkel, Irak’ın komşularıyla iyi geçinmesinin kendi çıkarına da olduğunu dile getirerek, "Bunu önemli ve iyi buluyorum." dedi.

Irak Başbakanı Abdulmehdi de Merkel'e Almanya’nın ülkesine verdiği destekten dolayı teşekkür ettiğini söyledi.

Görüşmede Irak’ın bulunduğu bölgeye ilişkin durumun da ele alındığını ifade eden Abdulmehdi, karmaşık olan bölgede Irak’ın önemli bir rol oynadığını savundu.

Irak’ın komşu ülkeleriyle iyi ilişkiler içinde olduğunu aktaran Abdulmehdi, "Şu anki konumunda Irak, komşu ülkelerle olağanüstü ve olumlu ilişkiler kurmuştur. Arap dünyasındaki komşularıyla ve aynı zamanda Türkiye ve İran ile." diye konuştu.

Abdulmehdi, Irak’ın bu rolü bu şekilde oynamaya devam etmek istediğini belirtti.

-Siemens şirketiyle anlaşma imzalaması

Irak hükümetinin Alman Siemens şirketi ile elektrik sektörünün gelişimine ilişkin uygulanacak yol haritasıyla ilgili imzaladığı anlaşmaya işaret eden Abdulmehdi, "Bu imzadan memnuniyet duyuyoruz. Bu imza büyük ve önemli projelerin sadece bir başlangıcı ve iki ülke arasında büyük projelerin yolunu açıyor." dedi.

Yol haritasının 4 aşamalı ve yaklaşık 14 milyar dolar kapsamında olduğuna dikkati çeken Abdulmehdi, Siemens'in bu projenin büyük bölümünü alma imkanına sahip olduğunu kaydetti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile bugün iyi ilişkilere sahip olduklarını ifade eden Abdulmehdi, "Bu, tüm sorunları çözdüğümüz anlamına gelmiyor." ifadesini kullandı.

Basın toplantısı öncesinde Siemans şirketinin üst yöneticisi Joe Kaeser ve Irak Elektrik Bakanı Luay el-Hatip, Irak’ın elektrik sektörünün gelişimine ilişkin uygulanacak yol haritasıyla ilgili bir anlaşmayı imzaladı.

Abdulmehdi bugün ayrıca Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :