İnternetten satılan ürünlere denetim geliyor

İnternetten satılan ürünlere denetim geliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Taslağı"nın hazırlandığını açıkladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, elektronik ticaretin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte ürün güvenliği denetimlerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Bolat, uzaktan iletişim araçlarıyla piyasaya sürülen ürünlerin denetimine dair yasal düzenlemelerin giderek daha kritik hale geldiğini belirtti.

2021 yılında yürürlüğe giren Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ile birlikte e-ticaret üzerinden satılan ürünlerin denetim kapsamına alındığını hatırlatan Bolat, bu alandaki denetimlerin etkinliğini artırmak amacıyla "Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Taslağı"nın hazırlandığını açıkladı.

Bakan Bolat, taslağın, uzaktan iletişim araçlarıyla piyasaya sunulan ürünlerin arz koşulları, satış ilanları, iktisadi işletmecilerin yükümlülükleri gibi konuları kapsadığını ifade etti.

Ayrıca, taslakla birlikte bilgi toplumu hizmet sağlayıcıları, aracı hizmet sağlayıcılar, posta hizmet sağlayıcıları gibi yeni aktörlerin yükümlülükleri, yetkili kuruluşların yetki ve sorumlulukları, piyasa gözetimi ve denetimi usul ve esasları belirlendi.

Bakan Bolat, "Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Taslağı"nın Cumhurbaşkanlığı'na iletilmek üzere değerlendirme sürecinde olduğunu söyledi. Bu yeni yönetmelikle birlikte, denetim yapan kuruluşların gizli satın alma yöntemiyle numune alabileceklerini ve iktisadi işletmecilerden gerekli bilgi, belge ve kayıtları isteyebileceklerini belirten Bolat, bu sayede e-ticaret üzerinden satılan ürünlerin daha etkin bir şekilde denetleneceğini ifade etti.

Bakan Bolat, ayrıca Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan "e-Ticarette Ürün Güvenliği Projesi"nin de kısa süre içinde hayata geçeceğini açıkladı. Bu proje kapsamında, e-ticarete konu ürünlerin denetimini mümkün kılacak ve güvensiz ürünleri tespit edecek bir yazılım geliştirilerek etkin bir denetim sistemi kurulması öngörülüyor.

Bakan Bolat, uygulamanın sadece Bakanlığın görev kapsamındaki ürünleri değil, tüm ürünleri kapsayacağını ve denetim faaliyetlerinin Bakanlık koordinasyonunda titizlikle yürütüleceğini belirtti. Ayrıca, ürün güvenliği temas noktalarının belirlenmesi ve etkili yaptırımların uygulanmasıyla, vatandaşların sağlığının korunmasının ve haksız rekabetin önlenmesinin öncelikleri arasında olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.