İnşaatları denetleme görevini yerine getirmeyen 63 kuruluş yeni iş alamayacak

İnşaatları denetleme görevini yerine getirmeyen 63 kuruluş yeni iş alamayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, bir yapının inşaat aşamasında veya yapının kullanım izni alındıktan sonra taşıyıcı sistemini etkileyen aykırılıkların tespit edilmesi halinde, görevini tam yapmayan yapı denetim kuruluşlarına bir yıl boyunca yeni iş alama

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN TURAPOĞLU - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ocak ayında yaptığı denetimlerde görevini yerine getirmeyen 63 yapı denetim firmasına, "yeni iş almaktan men cezası" uyguladı.

Türkiye yakın tarihinin en büyük felaketi olarak gösterilen 17 Ağustos depremi sonrası, yapılardaki denetimin eksiksiz yapılması için yeni bir kanun hazırlandı. Yapılardaki denetimsizliğin önüne geçilebilmesi için 2001'de çıkarılan Yapı Denetimi Hakkında Kanun ile vatandaşlara ait yapıların denetim işi, "Yapı Denetim Kuruluşları"na verildi.

Bu kapsamda yapı denetim kuruluşları, belediyelerin ruhsat onayı ile başlayan süreçte yapı sahibi ile sözleşmesi olan müteahhidin yaptığı inşaatlarda proje kontrolü yapıyor. Yapı denetim kuruluşlarında görevli denetçi mühendis ve mimarlar, saha denetimlerinde temel kazısından itibaren tüm imalat adımlarını da takip ediyor.

- Denetim il müdürlüğünde

Yapı denetim kuruluşunun yaptığı tüm işlemler, inşaata başlama ruhsatı verilmesi, inşaatın yapım aşaması ve inşaat tamamlandığında "yapı kullanma izni" verilmesi süreçleri, belediyenin takibi ve onayı ile yürütülerek sonuçlandırılıyor.

Yapı denetim kuruluşlarının sahada görev yapıp yapmadıkları da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince denetleniyor. Bakanlık bir yıl içerisinde her yapı denetim kuruluşunun görev yaptığı en az 6 şantiyede denetleme işlemini gerçekleştiriyor. Şikayet olması durumunda da ayrıca inceleme yapılabiliyor.

Bu incelemeler sırasında bir yapıda projesine uygun olmayan bir imalat yapıldığı ve yapı denetim kuruluşunun bunu belediyeye bildirmediği tespit edildiğinde, yapı denetim kuruluşunun bir yıla kadar elindeki tüm işleri bırakması ve faaliyetini durdurması cezası uygulanıyor.

- "Yeni iş alamama cezası"

AA muhabirinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Bakanlıkça yetkilendirilen yapı denetim kuruluşlarından denetim sorumluluğunu yerine getirmeyen 2 bin 360 yapı denetim kuruluşuna, 2004-2015 yılları arasında geçici faaliyet durdurma cezası uygulandı.

2015 yılında Yapı Denetimi Hakkında Kanun'da yapılan düzenleme ile bir yapının inşaat aşamasında veya yapının kullanım izni alındıktan sonra taşıyıcı sistemini (kolonlarını) etkileyen aykırılıkların belirlenmesi halinde görevini tam yapmayan yapı denetim kuruluşlarına bir yıl boyunca yeni iş alamama cezası uygulanıyor.

Düzenleme ile aykırılıkların taşıyıcı sistemi etkilememesi halinde ise idari para cezası veriliyor.

Bu uygulama ile 2016'dan 2019 sonuna kadar 1962, bu yılın ocak ayında ise 63 yapı denetim kuruluşuna "yeni iş almaktan men cezası" uygulandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :