İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı

İspanya Başbakanı Rajoy: - "Hem İngiltere'deki İspanyol işçiler ve işverenler hem de İspanya ile diğer AB ülkelerindeki İngiliz çalışanlar sakin olsun"- "Bu tip bir risk birkaç yıl önce olsa İspanya'yı iflasa veya kurtarma yardımı almaya götürebilirdi ama

MADRİD (AA) - İngiltere'nin referandumla AB'den ayrılma kararı alması sonrası açıklama yapan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, sükunet çağrısında bulundu.

Başbakanlık binasında soru almadan basına değerlendirme yapan Rajoy, İngiltere'deki referandum sonucunu "üzüntü ile karşıladıklarını" söyledi.

Rajoy, "İlk olarak sakin olunmasını istiyorum. Hem İngiltere'deki İspanyol işçiler ve işverenler hem de İspanya ile diğer AB ülkelerindeki İngiliz çalışanlar sakin olsun. İngiltere'nin AB'den ayrılması en az 2 yıl alacaktır. Bu sırada AB ile İngiltere arasındaki ilişkilerde hukuki durum kesinlikle değişmeyecektir. İlk kez bir ülke AB'den ayrılsa da anlaşmalar gereği bu sürecin müzakere edilerek olması gerekir" diye konuştu.

Bu arada İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı almasına Avrupa'daki piyasaların olumsuz tepki vermesiyle bağlantılı olarak, İspanya'nın özellikle 2011-2014 yılları arasında yaşadığı büyük ekonomik krize atıf yapan Rajoy, "Bu tip bir risk birkaç yıl önce olsa İspanya'yı iflasa veya kurtarma yardımı almaya götürebilirdi ama şimdi bundan söz edilemez" dedi.

Her şeye rağmen AB'nin hala çok önemli bir kurum olduğuna işaret eden Rajoy, "AB attığı ileri veya geri adımlara rağmen, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana tarihin en büyük projesi olmaya devam ediyor." görüşünü savundu.

Öte yandan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo da bir İspanyol radyosuna verdiği demeçte İngiltere'deki referandum sonucundan "çok endişeli" olduklarını ancak bunun asla "AB projesinde sonun başlangıcı olarak değerlendirilmemesi" gerektiğini dile getirdi.

İngiltere'nin AB'den ayrılacak olmasının, mevcut durumda İngiliz kolonisi olan Cebelitarık'ın statüsünde değişikliğe gidilmesini zorunlu kılacağını öne süren Margallo, bu sorunun artık AB içinde değil İspanya ve İngiltere arasında ikili ilişkilerle çözülmesinin zorunlu olacağını iddia etti.

Margallo, "Cebelitarık, eğer iç pazarda kendisine bir açık kapı istiyorsa şu andan itibaren kendisine yeni yollar aramalıdır. Umarım, Cebelitarık'ta iki egemenlik statüsü formülü uzak olmaktan çok yakındır." dedi.

26 Haziran pazar günü erken genel seçime gidecek İspanya'da, İngiltere'deki referandum sonucunun İspanyol seçmenlere herhangi bir psikolojik etki yapması beklenmiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler