İngiltere'deki başbakanlık yarışı

İngiltere'deki başbakanlık yarışı

Başbakan adaylarından eski Savunma Bakanı Fox:- "AB'den çıkış müzakerelerini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesi yürürlüğe ne kadar çabuk sokulursa o kadar iyi olur"- "Eğer tek pazarla ilişkinin maliyeti insanların serbest dolaşımıysa, o zaman bu

LONDRA (AA) - Birleşik Krallık'ta geçen ay yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumundan "Brexit" kararı çıkmasının ardından boşalacak başbakanlık koltuğu için yarışan Muhafazakar Partili eski Savunma Bakanı Liam Fox, başbakan seçilirse, ülkesinin AB'den çıkış müzakerelerini bu yıl başlatacağını ve resmi çıkışı 2019'a kadar tamamlamayı hedeflediğini söyledi.

İktidardaki Muhafazakar Parti'nin liderliği için 5 aday arasında yer alan Fox, adaylığına ilişkin İngiltere'nin başkenti Londra'da basın toplantısı düzenledi.

Referandum sürecinde ülkenin AB'den ayrılması yönünde kampanya yürüten Fox, ülkesinin AB dışındaki geleceğini "olumlu" olarak tanımlayarak, başbakan seçilmesi halinde ulusal güvenliğe öncelik vereceğini belirtti. Fox ayrıca, konut krizi, ulusal sağlık sistemi, eğitim sistemi ve altyapı yatırımlarının da çalışmalarda bulunacağı alanların başında geldiğini aktardı.

AB'den çıkış müzakerelerinin iki yılda tamamlanacağına inandığını belirten ve bu konuda diğer adaylara da görüşlerini açıkça beyan etme çağrısında bulunan Fox, sandıktan çıkan Brexit kararının hafife alınmaması gerektiğini vurguladı.

Brüksel ile yapılacak çıkış müzakerelerine bu sene başlaması gerektiğinin altını çizen Fox, kendi yönetimindeki ülkenin 1 Ocak 2019'da resmen birlikten ayrılmış olduğunu hedeflediğini belirterek, "AB'den çıkış müzakerelerini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesi yürürlüğe ne kadar çabuk sokulursa o kadar iyi olur." dedi.

AB ile yapılacak ticaret anlaşmasında, serbest dolaşım prensibinin müzakere masasında olmaması gerektiğini kaydeden Fox, "Eğer tek pazarla ilişkinin maliyeti insanların serbest dolaşımıysa, o zaman bu maliyeti ödemeye hevesli değilim. Halkın, serbest dolaşım konseptini geri çevirdiği açıkça ortada. Ticari anlaşmanın bir parçası olarak benzer bir serbest dolaşımı kapsaması, Britanya halkına ihanet edilmesi olarak sayılır. Tek pazarla ticaret yapmak için tek pazara ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

Eski Savunma Bakanı Liam Fox, 2005 yılında da Muhafazakar Parti liderliği için aday olmuş ancak liderlik yarışını David Cameron kazanmıştı. Eski doktor olan 54 yaşındaki Fox, 2011 yılında yakın arkadaşını, yaptığı resmi ziyaretlerde yanında götürdüğü ortaya çıkmasının ardından bakanlık kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle savunma bakanlığından istifa etmişti.

1992 yılından bu yana milletvekili olan Muhafazakar Partili Fox, milletvekili seçilmesinden bu yana sıklıkla dile getirdiği AB karşıtı görüşleriyle biliniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :