İngiltere'de yaklaşan AB referandumu

İngiltere'de yaklaşan AB referandumu

AB'den ayrılma yönünde kampanya yürüten "Ayrılığa Oy Ver" grubunun yönetim kurulu üyesi, sosyal medyada paylaştığı İslam karşıtı mesajlar nedeniyle istifa etti

LONDRA (AA) - İngiltere'de Avrupa Birliği (AB) referandumunda 2 gün kala, birlikten ayrılma yönünde kampanya yürüten "Ayrılığa Oy Ver" grubunun yönetim kurulu üyesi, sosyal medyada paylaştığı İslam karşıtı mesajlar nedeniyle istifa etti.
İngiliz siyasetinin etkin isimlerinden, Muhafazakar Partili eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın başını çektiği "Ayrılığa Oy Ver" kampanyasının yönetim kurulu üyesi Arabella Arkwright'ın, Twitter hesabından İslam karşıtı mesajlar paylaştığı ortaya çıktı.
Aşırı sağcı "İngiliz Savunma Birliği"nin kurucusu Tommy Robinson'ın Müslümanların İngiltere'de bir şeriat devleti kurmaya çalıştığını iddia eden mesajlarını yeniden paylaşan Arkwright'ın, burkalı bir grup kadının ortasında beyaz bir genç kızı gösteren bir fotoğrafı da "2050'de İngiltere: Dede onları niçin engellemedin?" mesajıyla paylaştığı tespit edildi.
İslam karşıtı mesajları yeniden paylaşmasının içeriklerini de onayladığı anlamına gelmediğini iddia eden Arkwright, gelen tepkiler üzerine kampanyadaki görevinden istifa etmek zorunda kaldı.
"Ayrılığa Oy Ver" kampanya grubunundan yapılan açıklamada da "Bu paylaşımların farkına varır varmaz Arkwright'tan istifasını istedik. Bu yazılanlar kampanyamızın görüşlerini yansıtmıyor." denildi.
İngiltere'nin AB'de kalmasında yana kampanya yürüten İşçi Partili Jo Cox, geçen perşembe günü aşırı sağcı bir kişi tarafından öldürülmüştü. Saldırı sırasında "Önce Britanya" diye bağırdığı belirtilen katil zanlısı Thomas Mair'in, "Önce Britanya" adlı aşırı sağcı grupla bağlantısı araştırılıyor.
Suriye'deki iç savaş ve sığınmacı krizi konusundaki hassasiyetiyle tanınan Cox, İngiliz parlamentosundaki Suriye'nin Dostları Grubu’nun eş başkanıydı.
Cox'un öldürülmesinin ardından, İngiltere'nin AB'den ayrılması yönünde kampanya yürüten grupların göçmen ve yabancı karşıtı mesajlarına yönelik eleştiriler artarken, ayrılık yanlısı gruplar da aşırı sağla aralarına mesafe koymaya çalışıyor.
İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta AB referandumu 23 Haziran Perşembe günü yapılacak ve halka "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler