İngiltere'de cezaevinde çıkan isyan

İngiltere'de cezaevinde çıkan isyan

İngiltere Adalet Bakanı Truss:- "Hapishanelerimizdeki şiddet seviyesi çok yüksek"- "Hapishanelerimizi daha güvenli ve amaçlı yerler haline getirmek için reforme ediyoruz"- "Hapishanelerimizdeki sorunlar uzun süredir devam ediyor ve bu sorunlar birkaç haft

LONDRA (AA) - İngiltere Adalet Bakanı Liz Truss, geçen hafta Birmingham'daki cezaevinde çıkan isyanla ilgili olarak, hapishanelerdeki şiddet seviyesinin yüksek olduğunu belirterek, "Hapishanelerimizi daha güvenli ve amaçlı yerler haline getirmek için reforme ediyoruz." dedi.

Truss, geçen cuma günü İngiltere'nin Birmingham kentindeki cezaevinde sabah saatlerinde başlayan ve gece yarısı bastırılan isyanla ilgili İngiliz Parlamentosu'nda düzenlenen oturuma katıldı.

Oturumda, ülkedeki hapishanelerin durumuna ilişkin milletvekillerini bilgilendiren Truss, hükümetin önceliği hapishanelerdeki istikrar ve güvenlik konularına vereceğini aktardı.

Truss, geçen haftaki isyanın ardından Birmingham'daki 380 mahkümun başka hapishanelere nakledildiğini bildirerek, hükümetin üzerinde çalıştığı reformlar çerçevesinde daha fazla memurun işe alınması ve hapishane binalarına yapılacak 1 milyarlık yatırımla, cezaevlerinin daha güvenli hale getirileceğini söyledi.

Liz Truss, "Daha önce de söylediğim üzere, hapishanelerimizdeki şiddet seviyesi çok yüksek. Hapishanelerimizi daha güvenli ve amaçlı yerler haline getirmek için reforme ediyoruz. Hapishanelerimizdeki sorunlar uzun süredir devam ediyor ve bu sorunlar birkaç hafta içerisinde, hatta birkaç ay içerisinde tamamen çözülmeyecek." diye konuştu.

Bu arada oturumda söz alan ana muhalefetteki İşçi Partisinin Gölge Adalet Bakanı Richard Burgon da cezaevlerinde yeterli sayıda görevlinin bulunmadığına dikkati çekerek, "Truss, hapishane hizmetlerinde görev yapan 6 bin çalışanın işten çıkarılmasının yanlış ve tehlikeli olduğunu kabul edecek mi? Gözaltı hizmetlerinin özelleştirilmesi, hapishane çalışanlarına yönelik yapılan vahşi kesintiler, hapishanelerimizdeki aşırı kalabalıklaşma, tüm bunlar hapishanenin işlemesini durdururken, kamuyu da yükselen riske atıyor." diye konuştu.

Birmingham’daki hapishanede geçen cuma sabah saatlerinde başlayan ve gece yarısı bastırılan isyanda, mahkumların küçük çaplı yangınlar çıkardığı ve ecza depolarını ele geçirdiği bildirilmişti. Bir mahkumun yaralandığı isyanla ilgili İngiliz Adalet Bakanlığı soruşturma başlatırken, güvenliğin özel G4S şirketi tarafından sağlandığı cezaevinde oluşan zararın söz konusu firma tarafından karşılanacağı belirtilmişti.

İngiltere’de cezaevlerinin yüzde yüz doluluk oranına ulaşması ve mahkumların yaşam koşullarının kötüleşmesi, isyanın nedenleri arasında gösteriliyor. Ülkede mahkum sayısının 20 yılda 2 kat arttığı belirtiliyor.

İngiliz Adalet Bakanlığı, gelecek 5 yıla yönelik yeni hapishane inşası da dahil bir dizi iyileştirme için 1 milyar 300 milyon sterlin kaynak ayrıldığını duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :