İngiltere Merkez Bankası faizi değiştirmedi

İngiltere Merkez Bankası faizi değiştirmedi

BoE, politika faizini yüzde 0,25 seviyesinde tutma kararı aldı

LONDRA (AA) – İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0,25 seviyesinde tutma yönünde karar aldı.

İngiltere Merkez Bankasından yapılan açıklamada, bankanın politika faiz oranını, tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,25'te tutmaya karar verdiği bildirildi.

Açıklamada varlık alım program hedefinin de değiştirilmeyerek 435 milyar sterlinde bırakıldığı belirtildi.

Bankanın Para Politikası Kurulunun (PPK) tutanaklarında politika faizinin ve varlık alım programı kararlarının oy birliğiyle alındığı da kaydedildi.


-2017 büyüme tahmini yüzde 2'ye yükseltildi


Tutanaklarda parasal politikanın istikametinin Avrupa Birliğinden çıkış sürecinde arz, potansiyel talep, kur ve enflasyondaki şekillenmeye bağlı olduğu hatırlatıldı.

PPK tutanaklarında İngiltere için 2017 yılına ilişkin büyüme tahmininin yüzde 1,4’ten yüzde 2 seviyesine yükseltildiği, büyümenin 2018 yılında yüzde 1,6, 2019 yılında ise yüzde 1,7 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği vurgulandı.

İngiltere’de iç talebin son aylarda beklenenden daha güçlü seyrettiği, AB referandumunun ardından tüketici harcamalarında yavaşlamaya ilişkin kısmen az sayıda işaretin görüldüğü vurgulandı.

Tutanaklarda sterlindeki düşüşün yansımasıyla ithalat ürünlerindeki fiyat artışının devam etmesinin önümüzdeki yıllarda hane halkı gelirlerinde azalmaya neden olabileceği, tüketici harcamalarının da yavaşlayabileceği kaydedildi.

İngiliz sterlininin 2015'in kasım ayındaki seviyesinin yaklaşık yüzde 18 daha düşük olmasının, yatırımcıların AB’den çıkış sürecinde kur oranının düşük seyredebileceği yönündeki beklentisini yansıttığı belirtildi.

Önümüzdeki dönemde sterlindeki zayıflamanın etkisiyle artan ithal ürün fiyatlarının enflasyonun banka tarafından hedeflenen yüzde 2 seviyesinin üzerine çıkmasına neden olabileceği belirtildi.

Tutanaklarda İngiltere’de enflasyonun 2018 yılının ilk yarısında yüzde 2,8 seviyesine yükseldikten sonra üç yıl içerisinde kademeli şekilde yüzde 2,4 seviyesine gerilemesinin de beklendiği kaydedildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :