İngiltere Başbakanı May Çin'de

İngiltere Başbakanı May Çin'de

Çin Devlet Başkanı Şi: - "Çin, yeni dönemde ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı şekilde gelişmesini teşvik etmek için İngiltere ile çalışmayı arzu ediyor"- Başbakan May:- "Çin ve İngiltere dünyada iki önemli oyuncu"

PEKİN (AA) - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, resmi ziyaret kapsamında Çin’de bulunan İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya geldi.

Çin Devlet Başkanı Şi, Başbakan May'i, başkent Pekin’deki Diaoyütai Devlet Konukevi’nde ağırladı. May ve Şi’nin görüşmesinde ikili ekonomik ve ticari ilişkiler ve iş birliği konuları ele alındı.

Görüşmede, kalkınma ve kazan - kazan iş birliğinin iki ülkenin ana gündemi olduğuna işaret eden Çin Devlet Başkanı, iki ülkenin zamanın trendine uyması, ikili iş birliği ile kendi kalkınma perspektifi ihtiyaçlarını karşılaması ve ilişkilere “Altın Dönem”de yeni anlamlar yüklemesi gerektiğini vurguladı.

Şi, Çin ve Birleşik Kralllık'ın daha geniş, daha yüksek düzeyde ve daha derin iş birliği çerçevesine sahip olabileceğini belirterek, "Çin, yeni dönemde ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde gelişmesini teşvik etmek için İngiltere ile çalışmayı arzu ediyor." dedi. Şi, iki ülkenin, Birleşmiş Milletler (BM), G20 ve Dünya Ticaret Örgütü gibi çok taraflı kuruluşlarda küresel zorluklarla mücadele etmek için iş birliğini artırması gerektiğini söyledi.

İngiltere Başbakanı May ise kendisine eşlik eden iş adamları heyeti için ziyaretinin çok başarılı geçtiğine dikkati çekerek, taraflar arasında kültür ve eğitim alanında insani ilişkiler kurulmasından dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Çin ile birlikte çalıştıkları alanların yanı sıra bu ülke ile kurulan küresel stratejik ortaklığı daha ileri götürmekten mutluluk duyacaklarını dile getiren May, İngiltere’ye yapılan yatırımları ve iki ülke arasında gelişen ticari bağlantıları memnuniyetle karşıladıklarının altını çizdi.

Diğer yandan iki ülkenin uluslararası ilişkilerdeki sorumluluklarına işaret ederek "Çin ve İngiltere, dünyanın iki önemli oyuncusu." ifadelerini kullanan May, BM Güvenlik Konseyinin iki daimi üyesi olarak küresel zorluklarla yüzleştiklerini vurguladı.

May, daha sonra eşi Philip ile Çin Devlet Başkanı Şi ve eşi Pıng Liyüen’in geleneksel çay partisine katıldı. Başbakan May, bugün ayrıca Pekin’deki tarihi "Yasak Saray”ı gezdi ve kentteki İngiliz Büyükelçiliği konutunda iş dünyası için resepsiyon verdi. May, Çin ziyaretini yarın tamamlayarak, ülkeden ayrılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :