İnanç turizminin vazgeçilmezi: Şanlıurfa

İnanç turizminin vazgeçilmezi: Şanlıurfa

Hazreti İbrahim ve Eyyüp başta olma üzere birçok peygambere ev sahipliği yapan ve bu özelliğinden dolayı "Peygamberler şehri" olarak nitelendirilen Şanlıurfa, üç aylarda farklı bir atmosfere bürünüyor- İnanç turizminin yanı sıra kültürel değerleriyle de ö

ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - "Peygamberler şehri" olarak nitelendirilen Şanlıurfa, on bir ayın sultanı ramazanın müjdecisi üç aylarda manevi bir atmosfere bürünüyor.
Hazreti İbrahim, Eyyüp, Musa, Şuayip başta olmak üzere birçok peygambere ev sahipliği yapan kent, dünya inanç turizminde Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra 4'üncü sırada yer alıyor.
İnanç turizminin yanı sıra kültürel değerleriyle de ön plana çıkan Şanlıurfa'da en fazla ilgiyi kentle özdeşleşen ve üç ilahi dinin atası kabul edilen Hazreti İbrahim'in ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen Balıklıgöl görüyor.
Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin gezdiği Balıklıgöl, hikayesiyle ziyaretçileri etkilerken, İslam inancına göre, ayrı bir öneme sahip olan Recep, Şaban ve Ramazan aylarında adeta ziyaretçi akınına uğruyor.
Buradan tarihi Urfa Kalesi'ne çıkan ziyaretçiler, tarihi ve yeni yapıların iç içe olduğu kenti kuş bakışı seyrediyor. Kalenin eteğindeki doğal mağaralarda oluşturulan kafelerde mırra (acı kahve) ya da kendine has lezzetiyle menengiç kahvesini yudumlayarak yorgunluk atan turistler, daha sonra tarihi çarşı ve hanlarda adeta geçmişe yolculuk yapıyor.
Ziyaretçiler, Balıklıgöl'ün yanı sıra kentte yaşamış diğer peygamberlerden Hz. Eyyüp'ün çile çektiği makam olarak kabul edilen "Sabır Mekanı"na da ilgi gösteriyor.
Dünyanın ilk İslam Üniversitesi'nin kalıntılarının bulunduğu Harran ilçesi de üç aylar döneminde ziyaretçi akınına uğruyor.
Harran'ın doğusunda ise Hz. Musa ve Şuayip peygamberlerin yaşadığı rivayet edilen tarihi Soğmatar ve "Şuayip Şehri" öne çıkıyor.
Mardin-Şanlıurfa karayolunda yolculuğa devam eden turistler, Viranşehir ilçesinde "Sabır Timsali" olarak nitelendirilen Eyyüp Peygamber, eşi Rahime hatun ve Hazreti Elyasa'nın makamını ziyaret ediyor.
- Doğal güzellikleriyle de ön planda
Şanlıurfa'nın doğal güzellikleriyle öne çıkan Halfeti, Bozova ve Birecik ilçeleri de iklimsel özellikleri ve mimari yapılarıyla dikkati çekiyor.
Birecik Barajı yapımı sırasında yerleşim yerlerinin bir kısmı sular altında kalan Halfeti ilçesi adeta sahil kasabasını andırıyor. Burada Aziz Nerses Kilisesi, Bar Şavma Manastırı ve İncil'in bir nüshasının çoğaltıldığı yer olarak bilinen Rumkale, Kaya Kilisesi'nin yer aldığı tarihi Savaşan köyüne tekne turları düzenleniyor.
Fırat Nehri kıyısında yer alan ve "Güneydoğu'nun incisi" olarak bilinen Birecik ilçesi ise Kelaynak kuşlarına ev sahipliği yapıyor. Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın bulunduğu Bozova ilçesi ise piknik yapmak isteyenlerin ilgisini çekiyor.
- "Peygamberlerin izlerini bulabilirsiniz"
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllardaki yatırımların kentin turizmine ciddi katkı sağladığını söyledi.
Kentin 12 bin yıllık geçmişiyle geleceğe ışık tuttuğunu dile getiren Çiftçi, Şanlıurfa'da üç aylarla birlikte ayrı bir heyecan yaşandığını ifade etti.
Çiftçi, Büyükşehir Belediyesi olarak, bu dönemde Müslümanların ibadetlerini en iyi şekilde yapabilmeleri için hazırlık yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Şanlıurfa peygamberler şehri. Burada peygamberlerin izlerini, peygamberlerin Şanlıurfa'ya bıraktığı ahlakı, kültürü bulabiliyorsunuz. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak bunun farkındayız. Üç aylarda Şanlıurfa'daki o feyzi doruğa çıkarabilmek, halkımızın kaynaşmasını sağlayabilmek, özellikle ramazan ayında iftarda bir araya gelebilmek, ramazanın coşkusunu, bereketini, feyzini Şanlıurfa'ya yaymak noktasında çok önemli hazırlıklar gerçekleştiriyoruz."
Kentin huzur ve kardeşlik şehri olduğunu vurgulayan Çiftçi, bu duyguyu ortaya koyabilmek için gayret ettiklerini söyledi.
Çiftçi, İslam aleminin üç aylarını kutlayarak, "Şanlıurfa bir arada olmanın getirdiği güçle hareket ediyor, bu özelliğini bilerek ve yaşayarak adım adım geleceğe hazırlanıyoruz. İnsanlarımızın üç aylarını en iyi şekilde geçirebilmeleri noktasında tedbirler ve hazırlıklar en üst seviyede alınıyor. Rabbim bizi bu aylara kavuşturdu inşallah birlik ve beraberlik içerisinde gerekli olan ibadetlerimizi idrak edeceğiz." dedi.
- Eyyübiye Belediyesi de ziyaretçilerini bekliyor
Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci de kentin önemli simgelerinden Balıklıgöl ve Hazreti Eyyüp'ün çile çektiği mekanın ilçe sınırları içinde bulunduğunu, bu nedenle manevi anlamda farklı bir atmosfer yaşandığını belirtti.
Misafirleri üç aylarda en iyi şekilde ağırlamak istediklerini dile getiren Ekinci, "Özellikle bu dönemde yoğun bir ziyaretçi bekliyoruz. İlçenin manevi yönünü en iyi şekilde sunmaya çalışıyoruz. Daha önceden insanların hacca giderken uğradığı bu ilçede bizler de belediye olarak hazırlıklarımızı yapıyoruz. İbadethanelerin iyi bir şekilde temizlenmesi için çalışıyor, gerekli hazırlıkları yapıyoruz. Manevi yönden güzel işler yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :