İmrahor İlyas Bey Camisi İçin Proje Hazırlanıyor

İmrahor İlyas Bey Camisi İçin Proje Hazırlanıyor

Vakıflar Genel Müdürü Ertem:-"Cami olması için projelendirdik ve cami olarak da ihalesini gerçekleştireceğiz. Orası çok harap, kubbesi çökmüş durumda. Şimdi tekrar ihyasını gerçekleştireceğiz"-(Vasfını yitirmiş camiler) İstanbul'da 130 civarında cami

YILDIZ AKTAŞ - Bakanlar Kurulu kararı ile müze vasfından çıkarılan İstanbul'un en eski dini yapılarından İmrahor İlyas Bey Camisinin restorasyonu için proje çalışmaları sürüyor. Caminin restorasyonuna 2014'te başlanması planlanıyor.

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İmrahor İlyas Bey Camisinin müze yapılmasına ilişkin 1946 yılında alınmış bir Bakanlar Kurulu kararı olduğunu anımsatarak, geçen yıl bu kararın kaldırıldığını ve buranın cami olmasına yönelik çalışmaların başlatıldığını bildirdi.

"İmrahor İlyas Bey Camisinin restorasyonuyla ilgili projelendirme çalışmaları halen devam ediyor" diyen Ertem, çalışmalara ilişkin kesin bir tarih veremeyeceklerini söyledi.

İlgili kurulların onayından sonra projenin kesinleşeceğini söyleyen Ertem, "Cami olması için projelendirdik ve cami olarak da ihalesini gerçekleştireceğiz. Orası çok harap, kubbesi çökmüş durumda. Ama özelliği olan bir cami, Hristiyan dünyası açısından da önemli. Fetihten sonra İmrahor İlyas Bey tarafından camiye dönüştürülmüş, vakfedilmiş bir eser. 1946 yılına kadar bakımsızlıktan, 1946 yılında da Bakanlar Kurulu tarafından müzeye dönüştürülmüş bir eser. Şimdi tekrar ihyasını gerçekleştireceğiz" dedi.

Eski fotoğraflarla da çalışmalar yapıldıktan sonra restorasyon aşamasına geçileceğini belirten Ertem, "Bütün bunlar olduktan sonra ona da herhalde 2014'ün ortalarında veya sonunda başlarız. İmrahor İlyas Bey Camisinde olduğu gibi Ayasofya'ya ilişkin de Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Vazife verilirse bunu yapmak için elimizden geleni yaparız" diye konuştu.

-İstanbul'daki kayıp camiler tespit ediliyor

Vasfını yitirmiş camilerle ilgili de çalışmalar yapıldığına işaret eden Ertem, "İstanbul'da 130 civarında cami kayıptı ya da harap olmuştu. Bunların hepsinin tespiti yapıldı. Fotoğraflarından ulaşılarak yapılmasına imkan olanların yapılması için çalışmalar devam ediyor" şeklinde konuştu.

-Sultan Ahmet Camisinin minaresi için ihaleye çıkılacak

İstanbul'un önemli tarihi eserlerinden Sultan Ahmet Camisinin bir minaresinde kaymanın tespit edildiğini anımsatan Ertem, 2014 veya 2015'te kapsamlı bir restorasyon çalışmasının yapılmasının planlandığını kaydetti.

Bu çerçevede projelendirme yapılırken minarede kaymanın tespit edildiğini dile getiren Ertem, şunları söyledi:

"Kapsamlı restorasyon beklenmeden bu minareyle ilgili bir çalışma yapılması gerektiğine karar verdik. Bununla ilgili 26 Kasım'da yapılacak ihalenin ardından minarenin müstakilen restorasyonu yapılacak."

Muhabir: Yıldız S. Aktaş
Yayınlayan: Cemil Kartal

Kaynak:Haber Kaynağı