IMF'den Tunus'un reformlarına övgü ve enflasyon uyarısı

IMF'den Tunus'un reformlarına övgü ve enflasyon uyarısı

IMF, raporunda Tunus'un reformlara bağlılığını överken, yüksek enflasyon ile mücadele uyarısı yaptı

TUNUS (AA) - Uluslararası Para Fonu (IMF), Tunus'a sağladığı yaklaşık 2,9 milyar dolar değerindeki kredinin üçüncü taksiti öncesinde Tunus'un kredi şartları çerçevesinde talep edilen reformlara bağlılığını överken, düşük gelir grubu korunarak "yüksek enflasyona karşı kararlılıkla mücadele edilmesi" uyarısını yaptı.

IMF tarafından yapılan yazılı açıklamada, IMF yetkililerinin Tunus'a gelerek, 2016 yılında anlaşması yapılan yaklaşık 2,9 milyar dolar değerindeki kredinin 257 milyon dolarlık üçüncü taksiti için incelemelerde bulunduğu aktarıldı.

Tunus'un ekonomik reformlara bağlılığı övülürken, ülkedeki düşük gelir grubu korunarak nisan ayında yüzde 7,7 ile 1991 yılından bugüne en yüksek orana çıkan enflasyon ve bütçe açığına karşın "kararlılıkla mücadele edilmesi" gerektiği uyarısı yapıldı.

IMF bütçe konusunda, "yüksek gelir grubunun daha fazla faydalandığı enerji sübvansiyonlarının azaltılması, gayri safi yurt içi hasılaya oranla dünyanın en yüksekleri arasında sıralanan kamu maaş yükünün düşürülmesi ve sosyal güvenlik hizmetini sürdürebilir kılacak şekilde emeklilik reform yasasının gerçekleştirilmesi" tavsiyelerini sıraladı.

IMF Yönetim Kurulu'nun kredinin üçüncü taksitinin serbest kalması için son kararı vereceği aktarılırken, söz konusu taksitin ödenmesi halinde fonun Tunus'a bugüne kadar aktardığı toplam miktarın 1,2 milyar dolara yükseleceği belirtildi.

"Arap Baharı" olarak nitelenen süreçten birçok demokratik kazanımla çıkmayı başaran Tunus'ta geçiş döneminde göreve gelen hükümetler cari açığı azaltmakta, istihdamı arttırmakta ve büyümeyi yukarıya çekmekte başarısız oldu.

Tunus'ta IMF'nin talepleri doğrultusunda 2018 bütçesinde vergilerin artırılmasından kaynaklanan hayat pahalılığı, işsizlik gibi ekonomik temelli sorunlar ocak ayında ülke genelinde toplumsal tepkiye ve protestolara yol açmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :