İlim Yayma Cemiyeti 65. Kuruluş Yıl Dönümü

İlim Yayma Cemiyeti 65. Kuruluş Yıl Dönümü

TBMM Başkanı Kahraman:- "1950'ye kadar toplum kendini ifade edecek dernek bulamıyor. 1950 sonrası gelen hürriyet havası içinde toplum kendini ifade ediyor. Prangalı toplum, mankurt kafa şeklinde yetiştirilmek istenen toplum, kendini buluyor ve ayağa kalkı

İSTANBUL (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 1950'ye kadar toplumun kendini ifade edecek dernek bulamadığını belirterek, "1950 sonrası gelen hürriyet havası içinde toplum kendini ifade ediyor. Prangalı toplum, mankurt kafa şeklinde yetiştirilmek istenen toplum, kendini buluyor ve ayağa kalkıyor. Bu inşallah böyle devam edecek. Toplumun önü kesilemeyecek." dedi.

Kahraman, İlim Yayma Cemiyeti'nin Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen 65. kuruluş yıl dönümü töreninde konuştu.

Cemiyetin, 1950 sonrası demokratik hayata geçişin ardından kurulan derneklerin başlangıcı olduğunu ifade eden Kahraman, demokratik olmayan ülkelerde sivil toplumun önünün açılamayacağını anlattı. Kahraman, nitekim 1950'ye kadar, kapatılanlar da dahil Türkiye'de kurulan sivil toplum kuruluşunun 896 olduğunu, bugün ise bu sayının yüz bini geçtiğini dile getirdi.

İsmail Kahraman, 1951'de bir araya gelen 68 kişinin, eğitim meselesini ele aldığını aktararak, "Bu kişiler bu cemiyeti kurdu. Kuruluş tarihi 11 kasım 1951. 6 gün sonra salı günü Etmeyez'de 19 talebelik bir imam hatip açıldı. Türkiye'de sayı 7'ydi. Bu Türkiye'de bir milat oldu. İmam hatiplerin sayısı çoğaldı. Orada yetişenler Türkiye'de önemli hizmetler yaptılar." diye konuştu.

Tevfik İleri ile Adnan Menderes'in, bu okulların siyasi yürütücüsü olduğunu vurgulayan Kahraman, şöyle devam etti:

"Sivil ayağında ise Celal Hoca vardı. Herkes uyurken, tuvaletleri temizliyor. Sonra fark ediliyor ve 'Hocam siz müdürsünüz. Talebeler nöbet tutar, onlar yapar.' dediler. 'Bana karışmayın. İleride bu ülkenin yöneticisi olanlar, bu okuldan yetişecekler. Bu yavrularıma bu yaşta böyle işler yaptırmam.' diyor. İşte yetişti. Bir dünya lideri Recep Tayyip Erdoğan yetişti. 'Muhtar olamaz' dediler. Kat sayıları koydular. Engeller çıkardılar. Sayılar 500 binden 60 binlere indi, ancak iman seli önünde durulmaz yani su sıkılmaz. İnanan kitle bir araya geldi ve güzel hizmetler yaptı. Allah onlardan razı olsun."

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, herkesin ahirette buluşacağına, ilk başkan ve kuruluştaki o kahraman kişilerle cennette buluşacaklarına inandığını ifade etti.

Sivil toplumun önemine değinen Kahraman, şunları kaydetti:

"Sivil toplum kuruluşlarının sayısıyla demokrasi arasında doğru orantı vardır. Ne kadar çok sivil toplum kuruluşu olursa, o kadar cemiyet hürdür, o kadar kendini ifade eder, fikrini ortaya koyar. İşte bu cemiyet büyüyor. Sadece siyasi değil, gönül coğrafyamızın sınırları içinde de büyük hizmetler yapıyor. 1950'ye kadar toplum kendini ifade edecek dernek bulamıyor. 1950 sonrası gelen hürriyet havası içinde toplum kendini ifade ediyor. Prangalı toplum, mankurt kafa şeklinde yetiştirilmek istenen toplum, kendini buluyor ve ayağa kalkıyor. Bu inşallah böyle devam edecek. Toplumun önü kesilemeyecek."

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, kuruluştaki kişilerin büyük insanlar olduğunun altını çizerek, "Tevfik İleri önemli, inançlı bir insandı ancak Yassıada denilen o hukukun katledildiği melun yerde müebbete mahkum edildi. Bu hatalar inşallah bir daha olmayacak. Bunlar örnek tiplerdir. Bu kişilerin gençlere anlatılması lazım. Bu eğitimin bir işidir. Bunu mutlaka yapmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :