İklimdeki değişiklik zeytinyağını da vurdu! Fiyat beklentisi arttı

Türkiye'de en fazla zeytin ağacına sahip Manisa'da Nisan-Mayıs aylarındaki dolu ve şiddetli yağışlar ile yaz aylarının kurak geçmesi nedeniyle verim düştü. Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, "Sezonda fiyatın 250 TL'ye ulaşacağını tahmin ediyoruz" dedi

Türkiye'de en fazla zeytin ağacına sahip Manisa'da nisan-mayıs aylarında gerçekleşen dolu ve şiddetli yağışlar ile yaz aylarının kurak geçmesi nedeniyle verimde düşüklük yaşandı. Yaşanan verim kaybının zeytinyağı fiyatlarına yansıyacağını söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, "Sezonda zeytinyağında fiyatın 250 TL'ye ulaşacağını tahmin ediyoruz" ifadesini kullandı.

İTALYA VE İSPANYA'DA DA DURUM AYNI

Manisa'da hasat sezonuna haftalar kala ağaçların boş kalması dikkat çekti. Nisan-Mayıs aylarındaki dolu ve şiddetli yağışlar ile yaz aylarının kurak geçmesi nedeniyle verimde büyük kayıplar yaşandı. Yaşanan verim kaybı nedeniyle zeytinyağı fiyatlarının da yükselmesi bekleniyor. Dünyadaki en büyük zeytinyağı üreticileri olan İtalya ve İspanya'da da aynı durumun yaşanması hem üreticileri hem de tedarikçileri endişelendirdi.

"SEZONDA ZEYTİNYAĞI FİYATININ 250 TL'YE ÇIKACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ"

Zeytinyağında fiyatın artacağını söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, "Tüm dünyada olduğu gibi ilimizde de olumsuz iklim şartlarından dolayı nisan-mayıs aylarında yağan şiddetli yağmurlar ve dolu bizim zeytinimizin çiçeklenme dönemine geldi. Bu döneme geldiği için zeytin ağaçlarındaki çiçekler döküldü. Bu yüzden zeytin de meydana gelmedi. Bu sene durum çok vahim. Sırf zeytincilikle geçinen beldelerimiz var. Bu mahallelerde insanlar ne yapacağını şaşırdı. Zeytin kış aylarından itibaren budanmasından başlayıp gübrelenmesine kadar masraf isteyen bir çiftçilik. Bu saatten sonra hiçbir çiftçinin zeytin bahçesine ilaç ya da gübre atacağını tahmin etmiyorum. 50 senelik ağaçlarda 2 kilogram zeytin çıkmaz. Biz bu şartlarda kendi zeytinimizi, kendi yağımızı çıkaracağız kendimize kadar. Yani bu sene satımlık zeytin yok. Bu şartlarda biz satım yapmadıktan sonra tabii ki geçen yıl da stoklarda kaldığını tahmin etmiyoruz. Bu sene sezonda 10 TL olan yağlık zeytin 50 TL civarında. Bu da yağ çıkarmaya kalktığınızda 180 TL yağın litre fiyatı oluyor. Sezonda da bunun 250 TL'ye çıkacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

"ÇİFTÇİYE BU YIL EK BİR KREDİ VERMESİNİ TALEP EDİYORUZ"

Çiftçilerin kredi borçlarının ötelenmesi ve destek olunması gerektiğini dile getiren Okur, "Devletimizin şu mevcuttaki kredi borçlarımızı, resmi ve tarım kredi borçlarımızı ötelemesini, ayrıca çiftçiye bu yıl ek bir kredi vermesini talep ediyoruz. Şu an çiftçide para yok. Bir de tane prim paralarının bir an önce hesaplara yatmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl haziran ayında yatmıştı. Bu yıl daha henüz yatmadı. Bunu bir an önce yatırırlarsa çiftçilerimize bir nebze olsun can suyu olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.