İkiyüz yıllık cami yeniden ibadete açıldı

İkiyüz yıllık cami yeniden ibadete açıldı

Denizli'nin Acıpayam ilçesine bağlı Yazır beldesinde, 1802 yılında yapılan ve duvarlarındaki çiçek motifleriyle dikkati çeken Hacı Ömer Ağa Camisi restorasyonunun ardından ibadete açıldı- Acıpayam Belediye Başkanı Şevkan: "Bu güzel camimizi sadece bu maha

DENİZLİ (AA)  - İBRAHİM SÜZER - Acıpayam ilçesinin Yazır beldesinde ahşap tavanı, sütunları ve süslemeleriyle 13. yüzyıl Selçuklu camilerinin devamı olarak nitelendirilen Hacı Ömer Ağa Camisi'nin restorasyonu tamamlanarak yeniden ibadete açıldı.

Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hacı Ömer Efendi tarafından 1802 yılında yaptırılan ve 2003 yılında Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından basit onarımdan geçirilen tarihi Hacı Ömer Ağa Camisi'nin 2 yıl önce başlatılan restorasyonunun tamamladığını bildirdi.

Resimlerle kaplı duvarlarıyla caminin Türkiye'de benzeri olmadığını ifade eden Şevkan, caminin genel bakım ve onarımın yanında, iç duvarlardaki yer alan kalem işi tezyinata yönelik sağlamlaştırma ve yapısal sorunları giderilme çalışmaları yapıldığını bildirdi. Şevkan, çalışmalarının ardından caminin yeniden ibadete açıldığını kaydetti. 

Caminin, yanındaki parkın çevre düzenlemesinin tamamlanmasıyla yerli ve yabancı turistlerin daha fazla ilgisini çekeceğine inandığını dile getiren Şevkan, şunları söyledi:

"Bu güzel camimizi sadece bu mahallede yaşayan halkımız değil tüm Türkiye'nin ve yabancı turistlerin mutlaka görmesini istiyoruz. Bu eserleri bizlere kazandırdıkları için camiyi inşa edenlere yüreklerine sağlık, onlara rahmet diliyoruz. Biz tarihimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yapacağımız çalışmayla Türkçe ve İngilizce bilgilerin yer alacağı tanıtım katalogları bastıracağız. Bu sayede camimizi yerli ve yabancı turistlere tanıtacağız."

Büyükşehir yasasındaki düzenlemelerin ardından mahalle statüsüne geçen Yazır'ın eski belediye başkanı ve Acıpayam Belediyesi Meclis Üyesi İmdat Altun da caminin restorasyonu için belediye başkanlığı döneminde yaptıkları çalışmaların meyve verdiğini görmekten mutlu olduğunu belirterek, "İnşallah camimizde bir 200 yıl daha ibadet edilir" dedi.

32 yıl Hacı Ömer Ağa Camisi'nde imam görevinde bulunan ve emekli olduktan sonra caminin fahri imam olarak görevine devam eden Süleyman Özçelen ise, tarihi yapısı korunan caminin restorasyon çalışmalarından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

- Hacı Ömer Ağa Camisi

Selçuklu döneminin ahşap tavan ve sütunlu camilerinin devamı olarak görülen yapının girişinde yer alan kitabede, Hacı Ömer Ağa tarafından 1802 yılında yaptırıldığı bilgisi yer alıyor. Derinlemesine dikdörtgen yapıdaki camide, altısı bağımsız on ahşap destek bulunuyor. Harim duvarları ve tavanında yer alan süslemeleriyle dikkati çeken camideki resimlerde özellikle bitki ve ağaç motiflerine yer verilmiş. Ayrıca caminin tavanı da çıtalarla küçük karelere ayrılmış ve burası belirli aralıklarla serpiştirilmiş bitki motifleriyle süslenmiş. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :