İkinci intifadanın 16. yılı

İkinci intifadanın 16. yılı

Eski İsrail Başbakanı Şaron’un Mescid-i Aksa’ya girmesiyle başlayan intifadanın 16. yılı, gösterilerle anıldı

KUDÜS (AA) - İsrail'de yaşayan Filistinliler, eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un 2000 yılında Mescid-i Aksa’ya girmesiyle başlayan El-Aksa İntifadası olarak bilinen ikinci intifadanın 16. yılı dolayısıyla gösteriler düzenledi.

İsrail'de belli noktalarda toplanan göstericiler, ellerinde Filistin bayraklarıyla intifada süresince hayatını kaybedenlerin kabirlerine doğru yürüyüş düzenledi.

İsrail'deki Arap Toplulukları Yüksek Komitesi'nin çağrısıyla düzenlenen gösterilere, İsrail parlamentosu Knesset'teki Arap milletvekilleri, yerel meclisler üyeleri ve Filistinli grupların temsilcileri de katıldı.

Sahnin kentinde düzenlenen gösteride konuşan Sahnin Belediye Başkanı Mariz Ganayim, İsrail'in intifadaya neden olan Aksa'ya yönelik ihlallerine işaret ederek, "Geçmişte yaşananlar ile şu an yaşananlar, son derece tehlikeli. Ateşle oynuyorlar. Aksa'ya yönelik ihlaller karşısında susmayacağız." dedi.

Ganayim, "Biz herhangi bir kişinin ya da belli bir halkın düşmanı değiliz. Biz işgalin, yerleşim birimlerinin, ayrımcılığın, ırkçılığın, faşizmin düşmanıyız. Yanımızda olan ve adil mücadelemize destek veren herkesi memnuniyetle karşılarız." ifadelerini kullandı.

- İkinci intifada

Dönemin İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un 28 Eylül 2000'de İsrail askerinin koruması altında Aksa'nın avlusunda dolaşması ikinci intifadanın fitilini ateşledi. Filistinlilerle İsrail askerleri arasında 7 kişinin hayatını kaybetmesine, 250 kişinin ve 13 İsrail askerinin yaralanmasına neden olan çatışmaların ardından Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki kentlerde onlarca kişinin yaralanmasına neden olan şiddet olayları hızla yayıldı.

Çatışmaların üçüncü gününde, bir duvarın dibine sığınan Filistinli silahsız bir baba ve 11 yaşındaki oğlu Muhammed ed-Durra'nın kendilerini ateşten korumaya çalışırken İsrail askerlerinin doğrudan ateşine maruz kalmaları ve Durra'nın babasının gözleri önünde öldürülmesinin kameralara yansımasıyla öfke dalgası her geçen gün büyüdü.

İkinci intifadanın sembol ismi haline gelen Durra'nın öldürülmesinin ardından Filistin halkı sokaklara çıktı ve gösteri düzenledi. İsrail askerleriyle Filistinliler arasındaki çatışmalar, çok sayıda kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden oldu.

Beş yıl süren ikinci intifada sırasında 4 bin 412 Filistinli hayatını kaybetmiş, 48 bin 322 Filistinli yaralanmıştı. Aynı zamanda söz konusu çatışmalarda bin 69 İsrailli ölmüş, 4 bin 500 İsrailli yaralanmıştı. İkinci intifada süresince Batı Şeria ve Gazze Şeridi, İsrail askerlerinin istilalarına, binlerce evin yıkılmasına, tarım alanlarının tahrip edilmesine sahne olmuştu.

İsrail işgaline karşı ilk intifada, bir İsraillinin kamyonetiyle Filistinli işçilere çarparak ölümlerine sebep olması üzerine 8 Aralık 1987'de başlamıştı. 1991'de gerileyen direniş, 1993'te Oslo Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona ermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :