IKBY'ye yönelik uçak seferlerinin iptal edilmesi

IKBY'ye yönelik uçak seferlerinin iptal edilmesi

IKBY'deki havalimanlarında uluslararası uçuşların yerel saatle 18.00'den itibaren askıya alınmasından dolayı havalimanlarında yoğunluk yaşandı- Stockholm'e giden Amedi: - "Normal şartlarda Stockholm'e 5 Ekim'de gitmeyi planlıyordum ancak uçuş yasağından d

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Erbil ve Süleymaniye Havalimanları'nda merkezi hükümetin yerel saatle 18.00'den itibaren uluslararası uçak seferlerinin askıya alınması kararından dolayı, son seferlere yetişmek isteyen vatandaşlar havalimanlarına akın etti.

Hava yolu şirketlerinin sözü edilen saatten sonra seferlerini askıya almasından dolayı başta Türk vatandaşları olmak üzere bölgede çalışan işçiler, insani yardım kuruluşları çalışanları ve Avrupa'da yaşayan bölge sakinleri havalimanlarına yöneldi.

Günlük ortalama 60 uçak seferinin yapıldığı ve 5 bin civarında yolcuya hizmet sunan Erbil Havalimanı, bugün en yoğun günlerinden birisini yaşadı. Yasağı duyan birçok vatandaş, seyahat planını öne çekip, bölgeden uçakla ayrılmayı tercih ediyor.

Referandumu takip etmek ve diğer ticari işleri için İsveç'ten Erbil'e gelen Kovan Amedi, AA muhabirine, uçuş yasağını öğrendikten sonra mecburen sehayat planını değiştirip hemen geri dönme kararı aldığını söyledi.

Amedi, "Normal şartlarda Stockholm'e 5 Ekim'de gitmeyi planlıyordum ancak uçuş yasağından dolayı mecburen ayrılmam gerekiyordu." dedi.

Erbil'de yaşayan iç göçmenlere yardım etmek için Brezilya'daki bir insani yardım kuruluşunun aracılığıyla bölgeye geldiğini belirten Doktor Walter Diego, "Burada daha fazla kalıp, insanlara yardım etmek istiyorduk ancak kuruluşumuz acil bir şekilde dönme talimatı verdi." diye konuştu.

Erbil'e iş için gelen Türk iş adamı Seyit Subaşı ise, uluslararası uçuş yasağının gelmesinden dolayı çalışma programını yarıda kesip İstanbul'a dönme kararı aldığını kaydetti.

Subaşı, "Bir hafta daha kalacaktım ancak yasağı duyunca Türkiye'ye dönmem gerekti. Durum normalleşirse geri geleceğim." dedi.

Süleymaniye Uluslararası Havalimanı'nda da yolcu yoğunluğu yaşandığı ifade edildi.

Erbil Uluslararası Havalimanı Müdürü Telafer Faik ise, bugün düzenlediği basın toplantısında, askeri, diplomatik ve BM'ye ait seferlerin dışında tüm uçak seferlerinin 18.00'den itibaren askıya alınacağını duyurmuştu.

Irak merkezi hükümeti, geçen salı günü, IKBY'deki gayrimeşru referandumdan dolayı Erbil ve Süleymaniye Havalimanları'yla kara sınır kapılarının kendilerine teslim edilmesi uyarısında bulunmuştu.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler