IKBY'deki siyasi krizde çözüm arayışları

IKBY'deki siyasi krizde çözüm arayışları

IKBY Başkanı Barzani başkanlığında gerçekleşen Referandum Yüksek Kurulu toplantısında, "siyasi krizden dolayı yaklaşık iki yıldır toplanamayan meclisin iki hafta içerisinde işlevsel hale getirilmesi" kararı alındı

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani başkanlığında toplanan Referandum Yüksek Kurulu'nun, yaşanan siyasi kriz nedeniyle yaklaşık iki yıldır toplanamayan meclisin "iki hafta içerisinde" yeniden çalışmalarına başlaması kararı aldığı belirtildi.

Erbil kentinin Salahaddin kasabasında gerçekleşen "Referandum Yüksek Kurulu" toplantısına, IKBY Başkan Yardımcısı Kosret Resul Ali, Başbakan Neçirvan Barzani ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, Referandum Yüsek Kurulu'nun "Bağdat ile görüşmelerin yapılması için Barzani ve Ali öncülüğünde bir heyet kurulması, referanduma destek ve sorunların çözümü için meclisin iki hafta içerisinde işlevsel hale getirilmesi ve Referandum Yüksek Kurulu'nda yer alacak üyeler ile sayıları gibi teknik konuların yeniden gözden geçirilmesi" şeklinde üç karar aldığı ifade edildi.

Toplantıda ayrıca 25 Eylül'de yapılması planlanan referandum hazırlıkları hakkında Barzani ve diğer katılımcılara bilgi veren IKBY Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Başkanı Hendırin Muhammed'in "belirlenen tarihe kadar tüm hazırlıkların tamamlanacağını" söylediği aktarıldı.

IKBY'de muhalefetin başını çeken Goran Hareketi ile Ali Bapir liderliğindeki İslami Toplum Partisi'nin (Komela) ise toplantıya katılmaması dikkati çekti.

Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani genel sekreterliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), 27 Temmuz Perşembe günü yaptığı yazılı açıklama ile "yaklaşık iki yıldır toplanamayan meclisin 10 Ağustos'a kadar faaliyetlerine başlaması" çağrısında bulunmuştu.

Goran Hareketi ve diğer siyasi partiler, 25 Eylül'de yapılması öngörülen bağımsızlık referandumu öncesi meclisin koşulsuz şekilde faaliyete geçmesini istiyor.

- IKBY'deki siyasi krizin nedeni

IKBY'deki Süleymaniye merkezli Goran Hareketi, başkanlık süresi dolan Mesut Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına karşı çıkarak Süleymaniye kentinde kitlesel gösteriler düzenlemişti.

Söz konusu gösterilerde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) binalarının hedef alınması üzerine 12 Ekim 2015'te IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin kararıyla hükümette görev alan Goranlı bakanlar ve Meclis Başkanı Yusuf Muhammed görevinden azledilmişti.

Bu gelişmenin ardından Goranlı bakanlar ile Muhammed'in Erbil'e girişine izin verilmemiş ve siyasi kriz giderek derinleşmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :