IKBY, Irak Başbakanı İbadi'nin teklifini kabul etti

IKBY, Irak Başbakanı İbadi'nin teklifini kabul etti

IKBY Bakanlar Kurulu, Irak Başbakanı İbadi'nin bölgedeki memur maaşlarının ödenmesi için "petrol geliri karşılığında maaşların gönderilmesi" teklifini kabul etti

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakanlar Kurulu, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin bölgedeki memur maaşlarının ödenmesi için "petrol geliri karşılığında maaşların gönderilmesi" teklifini kabul ettiği belirtildi.

IKBY'nin Başbakanlık internet sitesinde yayınlanan yazılı açıklamada, "Kürdistan bölgesel hükümeti, Sayın Başbakan İbadi'nin sayıları 1 milyon 400 bin olan ve aylık 750 milyon dolara ihtiyaç duyulan memur maaşlarının merkezi hükümet tarafından temin edilmesi için önerdiği teklifi kabul ediyor. Bu memur maaşlarının aylık yaklaşık olarak 275 milyon doları terör örgütü DAEŞ ile mücadele eden Peşmerge güçlerine aittir. Maaşlarının temin edilmesi halinde, Kürdistan bölgesi de ihraç ettiği petrolün tüm gelirini merkez hükümetine teslim edecektir" ifadelerine yer verildi.

Başbakan İbadi'nin bir televizyon kanalında bu teklifi yapmasının çok tuhaf karşılandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İhtilaf ve sorunların çözümlerinin bir televizyon kanalında açıklanması yerine bir devlet adamı gibi, protokole uygun bir şekilde resmi toplantı ve kanallarla masaya yatırılması gerekiyor. Kısa bir süre önce Kürdistan hükümetinden üst düzey bir heyet sizi (Haydar el İbadi) Bağdat'ta ziyaret ederken bunu belirtebilirdiniz."

Söz konusu açıklamada, İbadi tarafından yapılan teklifin "ucuz bir siyasi müzayede" olmasına rağmen kabul edileceğine yer verilerek, "Petrol ihracatından elden edilen gelirlerin tamamının merkezi hükümete teslim edilmesi şartıyla Kürdistan bölgesindeki tüm memur maaşlarının temin edilmesi teklifini kabul ediyoruz" ifadesine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, ortak çıkarlar üzerinde Kürt bölgesi ve Irak merkezi hükümetinin ilişkilerinin önemine de değinilerek, "Kürdistan bölgesel hükümeti, yasal mali haklarını elde etmek ve ortak çıkarları esas alarak Irak merkezi hükümeti ile diyalog ve görüşmeler içerisinde olmaya önem gösteriyor" ifadesi kullanıldı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, önceki gün IKBY'nin boru hatlarıya Türkiye'ye ihraç ettiği petrol gelirinin tamamını merkezi hükümete teslim etmesi halinde, bölgedeki ekonomik kriz nedeniyle ödenemeyen memur maaşlarını ödeyeceklerini belirtmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :