İİT'den İsrail'in yeni yerleşim yeri kararına kınama

İİT'den İsrail'in yeni yerleşim yeri kararına kınama

İslam İşbirliği Teşkilatı, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında yeni konut inşasını onaylanmasını kınadı- İİT ayrıca, yedi Müslüman ülke vatandaşlarının ABD'ye girişini engelleyen başkanlık kararnamesinden "derin kaygı" duyduğunu belirtti

RİYAD (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail yönetiminin işgal altındaki Filistin topraklarında Yahudi yerleşimciler için yeni konut inşasını onaylanmasına tepki gösterdi.

İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Doğu Kudüs'ün de aralarında bulunduğu kentlerde binlerce konutu kapsayan yeni yerleşim yeri inşasına onay vermesini kınadı.

Açıklamada, "Yeni konut inşasına onay verilmesi, başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 'İsrail'in Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşim birimlerini durdurmasını talep eden' 2334 sayılı kararı olmak üzere uluslararası hukukun ihlal edilmesi anlamına gelmektedir. Meşru olmayan bu kararın bir an önce durdurulması gerekir." denildi.

Useymin, İsrail'in 2017 ile beraber yeni yerleşim alanları oluşturmada acele etmesinin ardında, uluslararası çabalar sonucu 15 Ocak'ta Paris'te düzenlenen barış konferansında katılımcı ülkelerin kabul ettiği "iki devletli çözüm" çabalarını zayıflatma amacı bulunduğunu belirtti.

Uluslararası kamuoyuna sorumluluklarını yerine getirerek İsrail'in Yahudi yerleşim birimi inşasını önleme çağrısı yapılan açıklamada, söz konusu yasa dışı faaliyetlerin bölgeyi olumsuz etkilediği kaydedildi.

- ABD'nin vize yasağı kararı

İİT ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın yedi Müslüman ülke vatandaşlarının ülkeye girişini durduran kararnamesinden "derin kaygı" duyduğunu belirtti.

Kararnamenin mültecilerin yaşamını daha da zorlaştıracağı belirtilen açıklamada, bu uygulamayla savaş nedeniyle ya da baskı gördükleri için ülkelerinden kaçarak yasal yollardan ABD'ye gidecek insanların hukuksuz bir şekilde engelleneceği ve bu kişilerin çok büyük zararlar göreceği ifade edildi.

Irkçılık ve ayrımcılığı ön plana çıkaran bu gibi adımların şiddet ve terör yanlılarına destek olacağı kaydedilen açıklamada, ABD yönetimine söz konusu kararı gözden geçirme ve uluslararası topluma karşı sorumluluğunu yerine getirme çağrısı yapıldı.

ABD Başkanı Trump, Suriyeli mültecilerin ABD'ye gelişini askıya alan ve Irak, İran, Suriye, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının ülkeye girişini 90 gün boyunca yasaklayan kararnameyi cuma günü imzalamıştı.

İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimlerinin inşa edilmesini destekleyen Trump'ın göreve geldiği 20 Ocak'tan bu yana, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 bin 568, Doğu Kudüs'te 566 olmak üzere 3 binden fazla yeni konut inşasına onay vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :