"İİT gençlik projelerini teşvik ediyor"

"İİT gençlik projelerini teşvik ediyor"

SESRIC Genel Sekreteri Kulaklıkaya:- "İİT'nin, gençlerin toplum kalkınmasında üstlendiği rolün güçlendirilmesi, kolaylaştırılması ve buna yönelik ve bu hedeflerle uyumlu politikalar geliştirmesi hususunda üye ülkeleri teşvik eden rolü var"- "(SESRIC stajı

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, İİT'nin, gençlerin toplum kalkınmasında üstlendiği rolün güçlendirilmesi konusunda üye ülkeleri teşvik ettiğini belirterek, SESRIC'in uluslararası öğrencilere Türkiye'de staj imkanı sağladığını, Filistinli ve Filistin asıllı Suriyeli mülteci gençlere yönelik istihdam ve girişimcilik projeleri yürüttüğünü söyledi.

Kulaklıkaya, SESRIC'in İİT ülkelerinde gençlerin durumunu iyileştirmeye yönelik attığı adımları AA muhabirine değerlendirdi.

İİT tematik bakanlar toplantılarında İslam ülkelerinin politika belirleme çalışmaları kapsamında çok yararlı olduğunu vurgulayan Kulaklıkaya, şunları kaydetti:

"SESRIC olarak görev ve sorumluluklarımız çerçevesinde bu toplantıların tamamına yakınına strateji ve mevcut durum raporları hazırlıyoruz. İslam ülkelerinin problem alanlarını ve karşı karşıya kaldığı meydan okumaları tespit ediyor, istatistiki verilerden hareketle İslam ülkelerini dünyadaki gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler grupları ve dünya ortalamasıyla mukayese ediyoruz."

Kulaklıkaya, bu mukayeselerin ardından İslam ülkelerinin ortak sorunlarını belirlediklerini, kıdemli memurlar toplantısında ve bakanlar toplantısında alınacak kararlara esas teşkil edecek bazı tavsiyelerde bulunduklarını kaydetti.

İslam ülkelerindeki gençliğin son durumunun Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 17-19 Nisan'da düzenlenen İİT Gençlik ve Spordan Sorumlu Bakanlar Toplantısı'nda da ele alındığını hatırlatan Kulaklıkaya, SESRIC'in bu toplantıda üye ülkelerdeki gençliğin profilini ortaya koyan "İİT Üyesi Ülkelerde Gençlerin Durumu" raporunun yanı sıra bir de "Strateji Belgesi" sunduğunu vurguladı.

- SESRIC staj programı

Kulaklıkaya, SESRIC'in tespit edilen sorunların çözülmesi ve belirlenen yol haritalarındaki hedeflere ulaşılabilmesi için son yıllarda genç istihdamına yönelik bazı projeler geliştirdiğini belirtti.

Türkiye'de okuyan, özellikle İİT ülkelerinden gelen yabancı öğrencilerin SESRIC merkezinde ve Türkiye'deki kamu kuruluşları ve özel sektör firmalarında staj yapmalarını sağlayan bir program geliştirdiklerini anlatan Kulaklıkaya, şöyle devam etti:

"Bu yıl 'OIC Intern' programının özel sektörle ilgili kısmını uygulamaya başladık. Önceki yıllarda sadece merkezimizde bu stajı yaptırıyorduk. Hem teşkilatı hem de merkezimizi tanıtıyorduk. Staj sonunda da burada istihdam edebileceğimizi düşündüğümüz gençlere iş imkanı sunuyorduk. Bu imkanı özel sektöre de yaymak istedik. Türkiye'de okuyan İslam ülkelerinden gelen yabancı öğrenciler, Türk özel sektörünü de yakından tanısın, mezun olduktan sonra kendi ülkelerine döndüklerinde staj yaptıkları şirketle bağlantılarını profesyonel anlamda sürdürsün istedik."

İlk duyuruda 2 binden fazla müracaat aldıklarını belirten Kulaklıkaya, şunları kaydetti:

"Şu anda bunların büyük bir kısmını yerleştirdik. Stajlarına başladılar. Ağırlıklı olarak kamu kurum ve kuruluşları ve Türk özel sektöründe İstanbul ve Ankara'da uygulamaya başladık. İlerleyen günlerde diğer illerimizde de bunu yaygınlaştıracağız. Daha sonra da diğer İslam ülkelerine de yaymaya çalışacağız. Bu sefer stajyerler arası değişim programı gibi Türkiye'de staj yapan öğrenciyi Malezya'ya, Malezya'daki öğrenciyi Kazakistan'a göndermek gibi bir hareketlilik sağlayarak bu programı geliştirmeyi düşünüyoruz."

- Filistinli gençlere yönelik "SEED" Projesi

Bazı İİT ülkelerinde desteğe muhtaç toplulukların yoğun olduğunu belirten Kulaklıkaya, "Bunların başında Filistin geliyor. Hemen yakımızda inşallah bir barış imkanı ortaya çıkarsa Suriye, Yemen, Afganistan gibi kırılgan ve desteğe muhtaç toplulukların çok olduğu birçok üye ülkemiz var. Biz, bunlardan Filistin'i seçerek bir pilot proje geliştirdik." dedi.

Projenin, özellikle gençlerin kapsayıcı büyüme için beceri istihdam ve girişimcilik kapasitelerinin geliştirilmesini hedeflediğini vurgulayan Kulaklıkaya, "Bu projede zaten mesleği olanların bu becerilerini geliştirmesini, mesleği olmayanların meslek edinmesini sağlayacak ve kendi işini kurmak isteyenlere sermaye desteği vererek girişimciliği teşvik edecek bir mekanizma geliştirdik. Kısa adıyla biz buna 'SEED Projesi' (Tohum Projesi) diyoruz." ifadesini kullandı.

Kulaklıkaya, projenin İslam Kalkınma Bankası, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'na (UNDP) bağlı İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi iş birliğinde uygulanacağını söyledi.

- Filistin asıllı Suriyeli mültecilere yönelik "SPEED" Projesi

Türkiye'de yaşayan Filistin asıllı Suriyeli mültecilere yönelik de SEED projesine benzer bir program başlattıklarını belirten Kulaklıkaya, "Suriye'den Türkiye’ye iltica eden Filistinliler için istihdam ve girişimcilik programının adı SPEED (Hız). Bu programda da ortaklarımız İslam Kalkınma Bankası, TİKA, Türk Kızılayı. Özel sektör de programa dahil, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) da ortaklarımız arasında. Bu programı da ilgi duyan diğer ortaklara açmayı ve iş birliğimizi geliştirmeyi arzuluyoruz." diye konuştu.

- Genç diplomatlara eğitim programı

Kulaklıkaya, İslam ülkelerindeki genç diplomatların İİT'yi ve kurumlarını, işleyişini tanımaları ve İİT'nin gündemini daha yakından takip etmeleri amacıyla geçen yıl genç diplomatlar eğitim programı başlattıklarını kaydetti.

Bir haftalık programın İSEDAK toplantılarının yapıldığı döneme denk getirildiğini vurgulayan Kulaklıkaya, "Bütün İİT üyesi ülkelerden teşkilata bağlı kuruluşların temsilcileri, yöneticileri ve Genel Sekreterimiz gençlere hitap etti. Onlara İİT'yi, kuruluş felsefesini, amaçlarını, teşkilata bağlı kurumları yakından tanıyacakları şekilde anlattılar. İİT'nin gündemini anlattılar. Çok yararlı oldu. Biz bu programı bundan sonraki dönemde de devam ettirmeyi düşünüyoruz." dedi.

İİT'nin BM'den sonra ikinci büyük uluslararası kuruluş olduğunu ve dünya toplam nüfusunun neredeyse dörtte birini barındırdığını aktaran Kulaklıkaya, şöyle devam etti:

"İİT, BM tarafından kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin yanı sıra kendisine 10 yıllık bir eylem planı ve belli hedefler belirledi. Gençlikle ilgili hedefler de bu hedeflerin başında gelmekte. İİT'nin, gençlerin toplum kalkınmasında üstlendiği rolün güçlendirilmesi, kolaylaştırılması ve bu hedeflerle uyumlu politikalar geliştirmesi hususunda üye ülkeleri teşvik eden bir rolü var."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :