"II. Arabuluculuk Zirvesi"

"II. Arabuluculuk Zirvesi"

İstanbul Valisi Şahin:- "Arabuluculuk, fıtratımıza, tarihimize ve geleneklerimize çok uygun bir sistem. En ücra köşede, en küçük mezrada bile ihtilafların halli yolunda geleneklerimiz ve inancımızın bize sağlamış olduğu birtakım değerlerimiz mevcut"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Valisi Vasip Şahin, arabuluculuk sisteminin Türk insanının fıtratına, tarihine ve geleneklerine uygun bir sistem olduğunu söyledi.

Şahin, Arabuluculuk Derneği ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdeal Hukuk Kulübü tarafından üniversitenin Beyazıt yerleşkesinde düzenlenen "II. Arabuluculuk Zirvesi'ne" katıldı.

Vali Şahin, burada yaptığı konuşmada, arabuluculuğun, fıtratımıza, tarihimize ve geleneklerimize çok uygun bir sistem olduğunu vurgulayarak, "En ücra köşede, en küçük mezrada bile ihtilafların halli yolunda geleneklerimiz ve inancımızın bize sağlamış olduğu birtakım değerlerimiz mevcut." dedi.

Şahin, insanların geçmişte bir konuda ihtilafa düştüklerinde doğrudan mahkemeye veya devletin ilgili kurumlarına gitmek yerine öncelikle ortak değer verdikleri büyükler ya da itibarlı insanlar aracılığıyla sorunlarını çözmeye çalıştıklarını belirtti.

İtibarlı insanların inisiyatif kullanarak ihtilafları büyümeden dostane bir şekilde çözdüğünü hatırlatan Şahin, "Bu sistem aslında onun ihyasıdır. Sizlerin ve bizlerin eliyle bu sistemin, tam manasıyla toplum içerisinde kabul görmesini sağlamak önemlidir. İlk uygulayıcıları olarak katkı verirlerse hem ülkemizin çok önemli bir ihtiyacı karşılanmış olur hem de adliyelerimizdeki iş yükü önemli bir destekle azaltılmış olur." diye konuştu.

Vali Şahin, ihtilafların, arabuluculuk sistemiyle çözülmesinin adliyelerdeki iş yükünü azaltmaya yardımcı olmasının yanı sıra bu sorunların zuhur etmemesi konusunda da önemli yarar sağlayacağının altını çizdi.

Sistemin hayata geçirilmesi için herkesin el birliğiyle destek vermesi gerektiğine dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti:

"Bunun için arabulucu arkadaşlara çok büyük görev düşüyor. Çünkü, ülkemizde hep yaşayarak gördük ki birçok müessese; çok iyi niyetle, samimi duygularla ve büyük beklentilerle kuruldu. Ama uygulamada yeterince emek verilmeyince yeterince dikkatle üzerinde durulmayınca maalesef işlevsiz hale geldiler. Bu sistemi bizim israf etmememiz lazım. Bu sistemi dikkatli bir şekilde, itinayla üzerinde emek vererek işletmek suretiyle ülkemizi ve milletimizi, hiç olmazsa adli konularda, ihtilaflı meselelerde rahatlatacak bir üçüncü yol olarak geliştirmemiz ve büyütmemiz lazım."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :