ICTY'nin eski savcısından soykırım müzesine ziyaret

ICTY'nin eski savcısından soykırım müzesine ziyaret

ICTY'nin eski savcısı Nice, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki İnsanlığa Karşı Suç ve Soykırım Müzesini ziyaret etti- Nice:- "Her ne kadar müzede sergilenenler kötü anıları hatırlatsa da yaşananların unutulmaması noktasında önem taşımakta"

SARAYBOSNA (AA) - Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (ICTY) eski savcısı Sir Geoffrey Nice, "İnsanlığa Karşı Suç ve Soykırım Müzesinde ICTY'ye ait materyallerin bulunmasından memnunum. Her ne kadar müzede sergilenenler kötü anıları hatırlatsa da yaşananların unutulmaması noktasında önem taşımakta." dedi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki İnsanlığa Karşı Suç ve Soykırım Müzesini ziyaret eden Nice, geçtiğimiz aylarda açılışı yapılan müzenin faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Nice, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin ülkede 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaştan sonra açılmasının son derece önemli olduğunu belirterek, "Müzede, ICTY'ye ait materyallerin bulunmasından memnunum. Her ne kadar müzede sergilenenler kötü anıları hatırlatsa da yaşananların unutulmaması noktasında önem taşımakta." diye konuştu.

Müzede savaş dönemine ait eşyaların tamamlanmadığına işaret eden Nice, Srebrenitsa soykırımına ilişkin materyallerin ise müzede sergilenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.

İnsanlığa Karşı Suç ve Soykırım Müzesi, 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşın izlerini nesilden nesile aktarmak amacıyla geçtiğimiz aylarda başkent Saraybosna'da açıldı.

Savaş dönemine ait çok sayıda materyalin sergilendiği müzede, Bosna Savaşı sırasında Sırp askerleri tarafından kullanılan işkence aletleri, toplu mezarlardan kurbanlara ait çıkartılan eşyalar ve savaşın acımasızlığını gösteren fotoğraflardan oluşan bölümler yer alıyor.

Müzede ayrıca, Srebrenitsa'daki soykırımın sorumlusu Sırp komutan Ratko Mladic'in yönettiği birliğe ait eşyalar da bulunuyor.

Haftanın her günü açık olan müzede, Boşnakça'nın yanı sıra İngilizce ve Türkçe dillerine çevrilmiş anlatımlarda bulunmakta.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler