İçtüzük değişiklik teklifi Komisyonda

İçtüzük değişiklik teklifi Komisyonda

CHP'nin, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri dolayısıyla teklifin görüşmelerinin gelecek haftaya bırakılması önerisi kabul edilmedi- Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop:- "Takvimi değiştirmemiz için 15 Temmuz bir gerekçe değil, tam aksine b

TBMM (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti ve MHP'nin Meclis İçtüzük değişikliğine ilişkin ortak teklifi görüşmek üzere AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplandı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, toplantının başında söz alarak, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı olması dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenleneceğini hatırlattı.

Meclis İçtüzüğü gibi önemli bir konunun görüşmelerinin, anma etkinlikleri sonrasında gelecek haftaya bırakılmasını talep eden Gök, bunun şehitlere ve gazilere olan saygı ve etkinliklerin hakkıyla gerçekleştirilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da teklifin alt komisyonda ele alındığına işaret ederek, "Sayın Gök'ün hassasiyetine teşekkür ediyorum. Önemli bir tespittir, doğrudur." dedi.

Elitaş, ancak yarının özel bir gün olmasının ve yapılacak etkinliklerin bugün gerçekleştirilecek çalışmaları engellemeyeceğini kaydetti.

- "Fikirlerimizi yarıştırmak için buradayız"

Bir yıl önce 15 Temmuz gecesi Türk milletinin hiçbir siyasi parti ayrımı gözetmeksizin sokaklara çıkarak darbeye karşı durduğunu, milletvekillerinin Meclise gelerek demokrasiye sahip çıktığını vurgulayan Elitaş, "Biz burada kavga etmek için değil fikirlerimizi yarıştırmak için bulunuyoruz. 16 Temmuz sabahına nasıl yekvücut olarak çıktıysak, burada da siyasi partiler olarak tartışırız, görüşmelerimizi birbirimizi incitmeden ortaya koyarız, fikirlerimizi yarıştırırız." değerlendirmesinde bulundu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da Gök'ün hatırlatmasını saygı değer bulduğunu vurgulayarak, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nü tüm siyasi partilerin beraberlik içinde kutlayacağını söyledi. Akçay, böyle bir anmanın yapılacak olmasının TBMM'nin çalışmalarına engel teşkil etmeyeceğini de belirtti.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ise 44 yıllık İçtüzüğün değiştirilmesinin dar bir zamana sıkıştırılmaması gerektiğini ifade etti.

Komisyonda teklifin görüşmelerine başlansa bile bir günde tamamlayamayacağını savunan Yıldırım, çalışmaların kesintisiz şekilde sürdürülebileceği bir tarihin belirlenmesinin doğru olacağını dile getirdi.

- "Çatışma ortamı beklentisinde değiliz"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, teklifin enine boyuna görüşülmesi gerektiğine ancak özel bir gün olması nedeniyle çalışmalara yarın devam edilemeyeceğine dikkati çekti.

Altay, "Bir çatışma ortamı beklentisinde değiliz. Biz İçtüzük teklifini milletvekillerinin özgürlüğünü kısıtlamaması, sesini kısmaması mantığı ile destekliyoruz. İçtüzük gibi çok önemli bir konuda, çoğunluğunuza da güvenerek, 'Bir oldu bitti ile bugün bitireceğiz' anlayışı içindeyseniz çok yanlış olur." şeklinde konuştu.

Komisyon Başkanı Mustafa Şentop ise teklifin görüşme takviminin önceden duyurulduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu takvimi değiştirmemiz için 15 Temmuz bir gerekçe değil tam aksine belki görüşmelerin sükunetle devam etmesi için bir uyarıcı olur. Yarını konuşmak için bugünün neticelendirilmesi gerekir. Yarınla ilgili kararı o zaman veririz. Toplantımızın devam edeceği yönündeki görüşümü beyan ediyorum."

Daha sonra teklifin görüşmelerine başlandı.

Alt Komisyon Başkanı AK Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz, alt komisyonun çalışması hakkında bilgi verdi.

- "İçtüzük değişikliğine ihtiyaç olduğu aşikardır"

Teklif sahipleri adına söz alan MHP Grup Başkanvekili Akçay, partisinin Meclisin daha etkin ve verimli çalışmasına yönelik düzenlemeleri desteklediğini bildirdi.

Geçmişte İçtüzük değişikliklerine yönelik girişimleri hatırlatan Akçay, "Meclisimizi bugünden yarına taşıyacak, yasama kalitesini artıracak, denetimi güçlendirecek İçtüzük değişikliğine ihtiyaç olduğu aşikardır." dedi.

Akçay görüşülen teklifin büyük bölümünün, Meclisin 24. döneminde üzerinde uzlaşılan değişikliklerden oluştuğunu da bildirdi.

- "Olağanüstü itiraz edilecek bir konu yok"

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş da teklif sahibi olarak söz aldı.

Geçmişte ihtiyaç duyuldukça İçtüzük'te değişikliklere gidildiğinin altını çizen ve bu düzenlemeleri aktaran Elitaş, "En olumlu, en ılımlı, en uyumlu çalıştığımız dönemde dahi Meclis İçtüzüğünün ancak yüzde 20'sinin uygulandığını açık ve net bir şekilde ifade etmek istiyorum." dedi.

Görüşülen İçtüzük değişikliğinin teklif haline geliş sürecini hatırlatan Elitaş, AK Parti ve MHP olarak 16 Nisan referandumu sonrası ortaya çıkan tablonunun yasal düzenlemeler açısından gereğini yerine getirdiklerini kaydetti.

Elitaş, "Yaptığımız çalışmaların esası; muhalefetin olağanüstü itiraz edeceği bir konu olmadığını düşünüyorum. Bütün fikirlerin tartışıldığı, fikirlerin birlikte hareket edilerek teklife dercedildiği bir çalışma olur diye umut ediyorum. TBMM'nin verimli, etkili ve huzurlu çalışmasını sağlayacak teklife tüm milletvekillerinin katkı sağlayacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :