İçişleri Bakanlığından "kış" genelgesi

İçişleri Bakanlığından "kış" genelgesi

İçişleri Bakanlığınca "Kış Mevsiminde Alınacak Trafik Tedbirleri"ne ilişkin genelge, 81 ilin valiliklerine gönderildi- Genelgeden:- "Kış ve kötü hava ile yol koşullarında trafik akım yoğunluğu ve tıkanmaların önüne geçebilmek, toplu taşımayı özendirmek am

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanlığınca, kış mevsiminde alınacak trafik tedbirlerine ilişkin yayımlanan genelgeye göre, kış ve kötü hava ile yol koşullarında trafik akım yoğunluğu ve tıkanmaların önüne geçebilmek, toplu taşımayı özendirmek amacıyla mahalli medya organları ile işbirliği sağlanarak, halkın toplu taşıma vasıtalarından yararlanmaları tavsiye edilecek.

İçişleri Bakanlığının "Kış Mevsiminde Alınacak Trafik Tedbirleri"ne ilişkin genelgesi, 81 il valiliklerine gönderildi. Genelgede, trafik kazalarının yaşanmasında önemli rol oynayan kış mevsimi koşulları ve trafik güvenliğine yönelik olumsuzluklar dikkate alınarak, vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla tedbirler alınacağı belirtildi.

Genelgede, "Genel Hükümler", "Yerleşim Yerlerinde Alınacak Trafik Tedbirleri", "Yerleşim Yeri Dışında Alınacak Trafik Tedbirleri", "Terminal/Otogarlarda Alınacak Trafik Tedbirleri", "Denetimde Görevli Personel ve Ekip Araçları", "Karayolu İşaretlemeleri", "Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Faaliyetleri" başlıkları yer alıyor.

Buna göre, aynı güzergah üzerinde birden fazla ilin sorumluluğunda olan karayolu güzergah ve geçitlerinde, yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan gibi durumlarda, iller arasında koordinasyon sağlanacak, karayolu elverişli hale gelinceye kadar bu güzergahları kullanacak olan taşıtlar uygun yerlerde bekletilecek.

Şehir içi ve şehirler arası alternatif güzergahlar önceden belirlenerek kamuoyuna duyurulacak. Olumsuz hava koşulları nedeniyle karayolunun trafiğe kapanması veya trafik akımının yoğunlaşması halinde taşıt trafiği, daha önceden belirlenen ve kamuoyuna duyurulan alternatif güzergahlara yönlendirilecek.

Trafik kazalarına neden olan yanal rüzgarların oluştuğu köprüler, tünel giriş ve çıkışları ile boğaz niteliğindeki topografik yapının bulunduğu kesimler, yağan karın sürgün şeklinde karayolu yüzeyine gelmesi sonucu yol yüzeyinde oluşan açık ve gizli buzlanma nedeniyle araç lastiklerinin karayolu yüzeyi ile olan temasını önleyen bölgeler, erken ve gizli buzlanma riskinin yüksek olduğu kesimler tespit edilecek.

- Çekiciler uygun yerlerde hazır bulundurulacak

Köprü, tünel ve menfezlerde, karayolunun kuzey yamaçları ile vadilerden geçen karayollarında şiddetli hava akımına maruz kalan ağır tonajlı taşıtların sürücüleri, görüş mesafesinin azaldığı gizli ve erken buzlanma, sisli, yağışlı veya zincir takılması gereken yol kesimlerine gelinmeden önce durdurularak uyarılacak.

Yük üzerini branda gibi gereçlerle kapatmayan sürücüler hakkında işlem yapılacak. Denetim amacıyla durdurulan kamyon, tanker, römork ve yarı römorklar için arka koruma çerçevesi, lastik, yansıtıcı malzeme, takograf, ışık donanımı gibi teknik kontroller yapılacak.

Sis, buzlanma gibi kaza riskinin yoğunlaştığı hava ve yol koşullarında, ivedilikle müdahale edilmesi ve karayolunun trafiğe derhal açılması amacıyla, çekicilerin güzergahta uygun yerlerde hazır bulundurulması sağlanacak ve art niyetli şekilde sürücülerden fahiş fiyat taleplerini önleyecek tedbirler alınacak.

- Toplu taşıma özendirilecek

Genelgeye göre, kış ve kötü hava ile yol koşullarında trafik akım yoğunluğu ve tıkanmaların önüne geçebilmek, toplu taşımayı özendirmek amacıyla mahalli medya organları ile işbirliği sağlanarak halkın toplu taşıma vasıtalarından yararlanmaları tavsiye edilecek.

Taşıt ve yaya trafiğinin, yol ve kaldırım yüzeyinde oluşabilecek buzlanmadan olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla hedef cadde ve sokaklarda tuz varili uygulaması yapılacak. Tuzlama ve küreme işlemleri, trafiğin yoğun olduğu saatler dışında yapılacak.

Sürücüler buzlanma, yoğun yağış, tipi gibi görüş mesafesinin azaldığı ve kaza riskinin yoğunlaştığı kesimlerden önce hava, yol ve çevresi hakkında bilgilendirilecek, hatalı sollama ve şerit kullanma ile takip mesafesi konusunda sürücülere uyarılarda bulunulacak, zincir takılması gerektiğinde zincir taktırılacak, gerektiğinde taşıtlar trafik ekibi öncülüğünde ve kontrolünde konvoy haline getirilecek.

Karayolları ekipleri, trafik zabıtası ile işbirliği içerisinde çalışmalarını yapacak, arkadan çarpma kazalarının en aza indirilmesi amacıyla kural ihlallerini önlemeye yönelik tedbirler yoğunlaştırılacak.

- Terminal girişi kontrolleri artırılacak

Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin, takograf, yetki belgesi, zorunlu mali sorumluluk sigortası, fenni muayenesi ile şoförlerin sürücü belgesi ve alkollü olup olmadığı kontrol edilecek.

Personel ve yolcuların emniyet kemeri kullanımı hakkındaki zorunluluğu anons edilerek hatırlatılacak. Otobüslerde mevsimsel olarak kış lastiğinin olup olmadığı, çekme halatı, yangın söndürme tüpünün bulunup bulunmadığı, ışık far donanımı kontrol edilecek, eksikliği olanların tamamlamadan yola çıkışına izin verilmeyecek.

- Sorgulamalar el terminallerinden

Denetimlerde kullanılacak araçların kışlık bakımları yaptırılacak, trafik ekiplerinde akaryakıt kısıtlaması yapılmayacak, ihtiyaç halinde ek akaryakıt talepleri karşılanacak. Trafik personelinin araç ve sürücülere ilişkin sorgulamaları "el terminallerinden" yapmalarına özen gösterilecek.

Farklı illere bağlı bölge trafik denetleme ekipleri işbirliği içerisinde görev yapacak, radar uygulamaları başta olmak üzere, aynı güzergah üzerinde bulunan istasyonlar, tüm trafik kontrolleri için geçerli olmak üzere, bir istasyon geliş yönünde tedbir alırken, diğeri de gidiş yönünde kontrolleri sürdürecek.

Yakalanma riski algısını artırmak amacıyla sabit noktada denetim yapan veya seyir halinde bulunan ekip araçlarının tepe lambaları açık olacak. Sabit bekleme noktalarında bulunan ekip araçları ise karayolu eksenine dik ve sürücüler tarafından görülebilir şekilde bulundurulacak.

Karayolunda trafiğin düzenlenmesi, yönetilmesi, tanzimi ve denetlenmesi ile taşıt kurtarma, yol açma, temizlik gibi hizmetler sırasında trafik güvenliği hizmetlerini yürüten personel, görünürlüğünü artırmak ve bu nedenle meydana gelebilecek kazaları önlemek amacıyla, yansıtıcılı kıyafet ve şapka dahil hava koşulları ve aydınlık durumuna göre gerekli donanımı kullanacak.

- Karayolu işaretlemeleri

Karayolunun bakım onarım ve iyileştirme yapılan kesimlerindeki çalışmalarda işaretler, ilgili karayolları biriminden temin edilecek.

Polis ve jandarma trafik denetleme ekiplerinden, sorumluluk bölgelerindeki yatay işaretlemelerden tamamen silinen, anlamını kısmen yitiren, sürücüler tarafından algılanması zorlaşan veya farklı anlamlara gelebileceğinden kazalara sebebiyet verme ihtimali olanlar konusundaki tespitler zaman geçirmeden bildirilecek.

- Basın yayın organları bilgilendirilecek

Mahalli yazılı ve görsel basın-yayın organları ve diğer iletişim kanalları ile vatandaşların, kış şartlarında güvenli taşıt kullanımı, trafikte karşılaşabilecekleri riskler buzlanma, çığ, heyelan, sis nedeniyle riskli bölgeler, taşıtlarda bulundurulması gereken avadanlık ve gereçler konularında düzenli bir şekilde bilgilendirilmeleri sağlanacak.

Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen tipi, çığ düşmesi, heyelan, yol kapanması gibi hava, yol ve çevresi ile trafik durumlarına ilişkin bilgiler, basın ve yayın organlarına ivedilikle verilecek. Ayrıca 155, 156 ve 159 KGM yol danışma telefon hatlarını arayan vatandaşlara da gerekli bilgilendirme yapılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :